Lugojul, între orașele care vor găzdui concerte în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”

Printre cele șapte orașe din România, care vor găzdui concerte și recitaluri din programul prestigiosului Festival Internațional „George Enescu”, se află și Lugojul.

După cum au anunțat organizatorii, acest festival de muzică clasică, considerat unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen la nivel mondial, va răspândi muzica de calitate în șase orașe din țară, în afară de capitala București. Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Sibiu, Bacău și Lugoj vor avea privilegiul de a găzdui concerte și recitaluri în cadrul acestei ediții a festivalului.

Într-o frumoasă colaborare între orașe și instituții de artă, cinci concerte și recitaluri excepționale din programul Festivalului Internațional „George Enescu” vor fi prezentate în Cluj-Napoca. Primul eveniment este programat pentru joi, 31 august, la Sala Auditorium Maximum din clădirea Colegiului Academic al Universității Babeș-Bolyai, de la ora 19:00. În următoarele săptămâni, Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima va găzdui patru concerte de excepție: duminică, 3 septembrie, vineri, 8 septembrie, sâmbătă, 9 septembrie și duminică, 10 septembrie. Aceste concerte de la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima sunt organizate de Asociația Play.

În Iași, Orchestra Filarmonicii Moldova va susține un concert impresionant sub bagheta dirijorului sud-coreean Hankyeol Yoon, însoțită de talentatul pianist Florian Mitrea în calitate de solist. Concertul va avea loc vineri, 15 septembrie, la Casa de Cultură a Studenților din Iași, începând cu ora 19:00.

Și orașul Bacău se alătură evenimentelor de muzică clasică, odată cu prezentarea unui concert din cadrul Seriei Orchestrelor Românești la Filarmonica Mihai Jora, vineri, 22 septembrie, de la ora 18:30.

Lugojul se va bucura de muzică minunată prin intermediul Romanian Chamber Orchestra, care va susține un concert intitulat “Pinocchio… with ‘strings’ attached”. Dirijată de maestrul Gabriel Bebeșelea și cu prezentarea specială a muzicologului Cristina Bohaciu Sârbu și a naratoarei Ioana Mărcoiu, această interpretare unică va avea loc joi, 7 septembrie, la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu”, pe aceeași scenă unde, între anii 1912 și 1943, a concertat și marele compozitor George Enescu.

Muzicienii de pe scenă vor da viață primei părți din celebra lucrare Eine Kleine Nachtmusik de Wolfgang Amadeus Mozart, urmată de Dansurile populare românești de Béla Bartók, într-un aranjament pentru clarinet și orchestră de coarde de Alin Chelărescu. Solist va fi cel mai tânăr membru al Orchestrei Române de Tineret, clarinetistul Petru Pane. A treia lucrare din program va fi „Aventurile lui Pinocchio în Funland” de Michael Gandolfi. Concertul este organizat de Asociația Scena Muzicală.

Sibiu va deveni și ea gazda a patru concerte de excepție în cadrul Festivalului Internațional George Enescu. Evenimentele vor avea loc la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu în zilele de 9, 10, 14 și 20 septembrie. Aceste concerte sunt organizate de Asociația Play și Filarmonica de Stat Sibiu.

În cele din urmă, orașul Timișoara va avea șansa de a găzdui șase evenimente muzicale între 3 și 20 septembrie la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul.

Festivalul Internațional „George Enescu” se află la cea de-a 26-a ediție și se va desfășura între 27 august și 24 septembrie sub tema “Generozitate prin muzică”. Evenimentul va aduce pe scenă peste 3.500 de artiști renumiți din întreaga lume, peste 40 de orchestre din 16 țări și va oferi publicului opere în primă audiție și concerte educative pentru copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.