S-a scumpit apa, la Lugoj! Tarifele, „ajustate” cu 8,9%. Primarul Claudiu Buciu: „Am solicitat majorarea, nu doar ajustarea tarifelor”

Începând cu data de 1 septembrie 2021, lugojenii vor plăti tarife mai mari pentru serviciile practicate de societatea „Meridian 22”, aflată în insolvență, la apă potabilă și canalizare-epurare.

Proiectul de hotărâre privind ajustarea tarifelor practicate de SC „Meridian 22” la serviciul public de alimentare cu apă potabilă și canalizare-epurare, inițiat de primarul Claudiu Buciu, a fost votat în plenul Consiliului Local Lugoj.

Astfel, noile tarife, fără TVA, ce vor fi aplicate de societatea Meridian 22 sunt de:

  • 4,01 lei/mc la apă potabilă;
  • 1,68 lei/mc la canalizare-epurare.

După cum a precizat Acvilian Daniel Belințan, administratorul special al societății „Meridian 22”, „ajustarea” aplicată este de 8,9%, raportat la indicele de consum, și reprezintă „o posibilitate a redresării economice, fiind una din sursele importante de venit ce va putea fundamenta planul de reprganizare care urmează a fi propus aprobării creditorilor societății”. 

Primarul Claudiu Buciu a declarat că a solicitat majorarea tarifelor, nu doar ajustarea acestora, având în vedere nevoia stringentă de investiții în sistemul de apă-canal, însă nu s-a obținut aprobare de la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice și pentru majorarea prețurilor fiindcă societatea „Meridian 22” înregistrează profit lună de lună, de când este în insolvență.

“Fac public faptul că personal am solicitat majorarea și nu doar ajustarea tarifelor. Avem nevoie de bani pentru investiții în sistemul de apă-canal, după jaful din ultimele decade. Fără investiții masive, nu va crește nici calitatea apei și nici presiunea acesteia. Fără investiții nu vom avea o stație de epurare funcțională. Surse de finanțare sunt puține, pentru că administrațiile trecute nu au accesat fonduri europene deloc. A veni acum și a spune că nu putem să ajustăm sau să majorăm prețurile este pur populism. Da. Nu avem apă de calitate și nici presiune, însă, deocamdată, finanțările pentru investițiile urgente pot fi făcute doar din aceste resurse. Știu că, electoral, “pică prost”, prefer însă să-mi asum rezolvarea unor probleme fundamentale în “dauna pierderii de voturi”. Îi las pe domnii din alianța USRPLUS-PSD-PMP (consilierii acestor formațiuni politice au votat împotriva proiectului  de ajustare a tarifelor – n.r.) să câștige voturi din opoziția făcută și să lipsească sistemul de apă-canal de finanțarea necesară modernizării, fie ea cât de mică. La sfârșit, fără investiții, tot pentru lugojeni va fi mai rău. Nu am obținut aprobare și pentru majorarea prețurilor – așa cum am fi avut nevoie – pentru simplul fapt că societatea „Meridian 22” SA, de când este în insolvență, înregistrează profit lună de lună. Noul management și măsurile luate până în prezent au dus la aceste rezultate. Dacă am aștepta ca instanțele să stabilească vinovații pentru dezastrul în care se găsește infrastructura de apă canal, iar apoi să mai și recupereze ceva bani de la vinovați, chiar ar însemna să ne batem joc de lugojeni”, a menționat primarul Claudiu Buciu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.