Profesorul Nicolae Streian, veteran de război și cetățean de onoare al municipiului Lugoj, sărbătorit la împlinirea vârstei de 100 de ani

Conducerea Batalionului 691 Artilerie Antitanc „General Ion Dragalina” și reprezentanții Primăriei Lugoj și ai Bibliotecii Municipale Lugoj i-au fost alături profesorului pensionar Nicolae Streian, colonel în retragere, veteran de război și cetățean de onoare al municipiului Lugoj, la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani.

Nicolae Streian s-a născut în data de 4 ianuarie 1924, în satul Gladna-Română, comuna Fârdea, și este absolvent al Academiei Teologice din Caransebeș, precum și al Facultății de Matematică-Fizică a Universității Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca.

Timp de 35 de ani a predat matematica la instituții prestigioase de învățământ din Lugoj, precum Liceul „Coriolan Brediceanu”, Liceul „Iulia Hasdeu”, Școala Generală Nr. 5 și Școala Generală Nr. 2.

Pe lângă munca la catedră a avut și o bogată activitate extrașcolară, fiind membru activ al Corului Ion Vidu, condus de maestrul Dimitrie Stan, și al Corului Cadrelor Didactice, condus de prof. Octavian Bacău. A jucat în numeroase piese de teatru prezentate pe scena Teatrului Municipal. A activat în cadrul Cercului Pedagogic al Profesorilor de Matematică și a fost membru al Societății de Științe Istorice. Este membru al Asociației Naționale a Veteranilor de Război din România, precum și al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala „Gl. Bg. Erou Dimitrie Petrescu Tocineanu” Lugoj.

Nicolae-Pavel Streian este veteran de război, participant la luptele de la Păuliș, din anul 1944, fiind decorat, în anul 1995, de către președintele României, Emil Constantinescu, cu medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”, pentru serviciile militare aduse statului român în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

De asemenea, a fost distins cu titlurile de “Cetățean de Onoare al comunei Fârdea””Cetățean de onoare al satului natal Gladna Română” și “Cetățean de Onoare al al localității Păuliș”, fiind și primul cetățean care a primit “Cheia Orașului Lugoj”, pentru întreaga activitate în slujba comunității lugojene.

La 21 octombrie 2021, Nicolae Streian a fost distins și cu titlul de „Cetățean de Onoare al municipiului Lugoj”, pentru serviciile militare aduse statului român în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial” și „pentru prodigioasa activitate didactică desfășurată în municipiul Lugoj în decurs de 35 de ani”.

(FOTO: Adriana Weimer)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.