Primăria Lugoj va continua să sprijine festivalul „Orașul Jazz” și… „alte evenimente culturale cel puțin la fel de calitative”

Festivalul „Orașul Jazz”, pentru care municipalitatea lugojeană a alocat din bugetul local suma de 198.000 de lei și care a adunat, în cele trei zile de concerte, circa 30-40 de spectatori în fiecare seară, va beneficia și în viitor de sprijinul administrației locale.

Anunțul a fost făcut de către primarul Claudiu Buciu, care a precizat, într-o postare pe Facebook, că Primăria va continua să sprijine, an de an, festivalul „Orașul Jazz” și „alte evenimente culturale cel puțin la fel de calitative”.

„După 12 ani de … a venit timpul să respirăm aerul purificat al culturii. Orașul Jazz ne-a adus în lumea diversității, în lumea interpretării profunde, dar și în lumea porților accesibil deschise spre muzica de calitate, fie ea și prea puțin auzită până acum la Lugoj. Piața publică a devenit, după 12 ani, gazda sunetului interior al unei comunități temporar înfrânte. “Răbufnirea” acestor trei zile readuce speranța că Lugojul poate redeveni Capitala CULTURALĂ a Banatului. Latența fenomenului cultural este o boală a societăților despotice, comunistoide, unilaterale. Politicienii pricepuți la toate au tăiat aripile culturii lugojene, plumbuindu-i la propriu libertatea de a ajunge la fiecare dintre noi. Mă bucur să nu mă pricep la toate, fapt pentru care mă supun mereu echipei din care fac parte. Am încredere în colegii care au pus la cale acest act de cultură dar și în organizatorii acestui festival care s-au luptat, în mica noastră comunitate, cu reminiscențele fostei administrații încă adânc evidențiate în viața noastră de zi cu zi. Comportamente greu de imaginat din partea unor membri ai comunității noastre ne fac să ne rușinăm, vom avea  însă grijă să înțeleagă că educația, bunăstarea și civilizația au un cost niciodată prea mare. Incultura și interesul personal nu vor mai putea sta niciodată în fața educației, culturii, bunăstării, civilizației comunității noastre. Puținii participanți, pentru noi sunt oamenii care în aceste trei zile au putut să-și recâștige libertatea. Sunt oamenii care au rezistat în cercuri aproape închise. În aceste zile au putut fi liberi nu doar între ei, ci în piața publică! Vom continua an de an să sprijinim acest festival. Vom sprijini și alte evenimente cel puțin la fel de calitative. Ne propunem să creștem cât mai diversificat accesul lugojenilor la muzica de calitate. Acestea sunt dezideratele noastre. Vă mulțumim tuturor: lugojenilor care au făcut posibilă finanțarea; colegilor din primărie; asociației organizatoare; lugojenilor implicați direct în eveniment; lugojenilor care au participat dar și, în mod special, celor peste 40 de tineri lugojeni care s-au oferit să pună umărul,  voluntar, la buna desfășurare a evenimentului! Viitorul sună bine!”, a scris primarul Claudiu Buciu.

Prima ediție a festivalului „Orașul Jazz” s-a desfășurat vineri, sâmbătă și duminică, pe platoul și în zona Casei de Cultură a Sindicatelor, iar concertele au fost susținute de către artiști consacrați din România –  New Old Sound, Jazzy Bit, Horia Făgărășanu Band, Nicu Patoi Equilateral Acoustic, Bega Blues Band, Gyafy Jam, Blazzaj și muzicieni din sfera internațională, precum: Mike Krstic Quartet (Belgrad), Gyarfas Cartoon Band (Budapesta), Belgrade Jazz Connection. Din păcate, la reprezentațiile artistice, desfășurate cu respectarea măsurilor impuse de situația pandemică actuală, au participat un număr restrâns de persoane.

Organizatorii au anunțat însă că „numărul estimativ de spectatori care au participat la acest festival de-a lungul celor 3 zile este de peste 300 de persoane”.

„Lugoj Orașul Jazz este manifestul cultural, de care s-au bucurat oameni frumoși. Două scene în aer liber, au găzduit artiști consacrați și artiști debutanți, care au fost în atenția lugojenilor, timp de 3 zile la începutul lunii septembrie 2021. Numărul estimativ de spectatori care au participat la acest festival de-a lungul celor 3 zile este de peste 300 de persoane, alături de aceștia, peste 40 de voluntari lugojeni s-au implicat în organizare și peste 50 de artiști muzicieni și artiști plastici. Acest eveniment a fost cofinațat de Primăria Municipiului Lugoj și Consiliul Local Lugoj și organizat de Asociația Trib’Art. Pentru promovarea acestui festival, în luna august, au avut loc 3 concerte în 3 locații diferite (Info-Centrul Turistic, Parcul George Enescu, și Centrul de Tineret) și au fost realizate două picturi murale stradale, de către artistul grafician Alexandru Dandu”, se meționează în comunicatul transmis de organizatorii festivalului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.