Muzeul din Lugoj participă cu o nouă expoziție la programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj participă, pentru a treia oară în acest an, la programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

De această dată, printr-o expoziție alături de cinci mari muzee din țară – Muzeul Național al Banatului, Muzeul Regiunii Porților de Fier – Drobeta Turnu-Severin, Muzeul Banatului Montan – Reșița, Muzeul Național de Artă Contemporană și Complexul Muzeal Arad, dar și de colecționari privați – Tiberiu Adelmann, Răzvan Bănescu, Călin Dan, Ovidiu Șandor.

„La această manifestare, intitulată “RĂSUCIREA. 5 niveluri pentru edificarea Banatului Etern”, muzeul lugojean participă cu obiecte de patrimoniu ale secțiilor de etnografie și arheologie”, a anunțat Daciana Vuia, directorul muzeului din Lugoj.

Vernisajul expoziției va avea loc în Timișoara, vineri, 13 octombrie, ora 19:00, la Kunsthalle Bega (un spațiu alternativ și experimental de artă).

Curatorii expoziției sunt Călin Dan (director al Muzeului Național de Artă Contemporană  București, artist vizual cu studii de istoria și teoria artei, opera sa fiind prezentă în bienalele de la Veneția, Istanbul, Sao Paolo, Sydney etc.) și Celia Ghyka (director al Departamentului de Istoria și Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București, curator independent, editor, cercetător și profesor de teoria arhitecturii).

„Pornind de la cercetarea unor surse istorice, bibliografice, vizuale  și literare, precum și a patrimoniului unor colecții publice și private din regiune, RĂSUCIREA se uită la un interval lung de timp, de la antichitate până după al Doilea Război Mondial și — fără a avea pretenția abordării exhaustive — aduce împreună, într-un discurs fragmentar, piese arheologice, etnografice, ale inventarului domestic sau produs industrial, împreună cu lucrări artistice din secolele 19-21. Răsucirea — simbolică dar și morfologică  —  este de altfel surprinzător de prezentă în opera unui număr important de artiști români contemporani.  Lucrări de Horia Bernea, Ștefan Bertalan, Ion Condiescu, Roman Cotoșman, Cristian Dițoiu, Constantin Flondor, Dani Ghercă, Ion Grigorescu, Ana Maria Micu, Ciprian Mureșan, Paul Neagu, Sorin Neamțu, Mihai Olos, Șerban Savu, Liviu Stoicoviciu, Napoleon Tiron sunt completarea și contrapunctul acestui itinerariu cultural, desfășurat în insitalația site-specific pe care o propunem în spațiile Kunsthalle Bega” – au declarat curatorii manifestării.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul „Inside Timișoara 2023”, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Expoziția  va putea fi vizitată în perioada 13 octombrie  2023 – 11 februarie 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.