Mobilitate Erasmus+! Elevii de la Liceul „Iulia Hasdeu”, la Lycee Marcel Pagnol

Zece elevi de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj au început luni, 22 aprilie, o mobilitate Erasmus+  de cinci zile la Lycee Marcel Pagnol din Athis-Mons (Franța).

La prima oră a dimineții, elevii din România au fost primiți de conducerea școlii gazdă și de elevii francezi implicați în proiect. Liceenii români și francezi s-au prezentat și s-au implicat în activități de team building. De asemenea, elevii din Lugoj au prezentat orașul și liceul în care învață.

După primele contacte, a urmat vizitarea școlii gazdă. Elevii francezi au avut rolul de ghizi, iar elevii români au urmărit aspectele specifice pe baza unui chestionar. Astfel, elevii români au descoperit informații despre sistemul de învățământ francez și elementele comune specifice adolescenților europeni.

Pentru elevii români ziua a continuat cu participarea, în școala gazdă, alături colegii francezi, la  ore de engleză, istorie și științe sociale. Lecțiile au fost urmărite cu ajutorul unor fișe de lucru și s-au implicat în activități. Elevii români au descoperit diferențele dintre diferitele sisteme de învățământ din Franța și România și au comparat metodele de predare.

Participând la aceste lecții liceenii lugojeni au dobândit cunoștințe de specialitate (engleză, informatică, biologie-ecologie, fizică-chimie, sport) și și-au dezvoltat terminologia în limba engleză specifică domeniului.

În cea de a doua zi a mobilității Erasmus+ la care participă 10 elevi de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj aceștia au vizitat orașul Paris. Împreună cu elevii de la Lycee Marcel Pagnol din Athis-Mons (Franța), care au avut rolul de ghizi, marți, 23 aprilie 2024, liceenii lugojeni au învățat despre istoria Franței, vizitând Hôtel national des Invalides. Aici, participanții au explorat Muzeul Armatei și au vizitat mormântul lui Napoleon I. În cursul acestei zile, elevii de la Hasdeu au făcut și o plimbare cu Bateaux mouches și au vizitat diverse locuri reprezentative din Paris. Elevii români au completat jurnalul zilei, și au descris cele mai importante monumente văzute și au notat informațiile despre legăturile dintre istoria României și Franța.

Miercuri, 24 aprilie 2024, 10 elevi de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj au vizitat Muzeul Luvru din Paris. Aici, elevii români au participat la o participa la o vizite ghidată în limba engleză unde au învățat despre pictura renașterii, dar și despre arta Greciei și Egiptului antic. Alături de colegii lor din Franța, liceenii lugojeni au vizitat și casa Iuliei Hasdeu din Paris, dar și alte locuri importante din capitala Franței. Elevii români au completat jurnalul zilei, în care au descris cele mai importante monumente văzute și au înregistrat informațiile despre operele de artă văzute. Studenții francezi au fost ghizi pentru studenții români și le oferă informații despre cele mai reprezentative opere de artă, clădiri și locuri.

În cea de a patra zi a mobilității Erasmus+ la Lycee Marcel Pagnol din Athis-Mons (Franța) la care participă 10 elevi de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj a adus noi oportunități de învățare pentru liceenii lugojeni. Împreună cu elevii și profesorii din școala gazdă, care au avut rolul de ghizi, joi, 24 aprilie 2024, elevii români au învățat despre istoria Franței, vizitând palatul Versailles. Aici, elevii au participat la o vânătoare de comori în grădinile palatului, au învățat despre lumea lui Ludovic al XIV-lea, au descoperit Galeria Oglinzilor și importanța acesteia în evenimentele din 1871 și 1919-1920 care au schimbat istoria Europei.

În cea de-a doua parte a zilei, într-o activitate practică, elevii au raporta despre ceea ce au învățat despre istoria Franței, despre cele mai importante momente ale istoriei Franței și Europei, despre cele mai importante figuri ale istoriei Franței și despre legăturile culturale dintre Franța și România. Elevii au făcut prezentări scurte în limba engleză pentru a prezenta ceea ce au învățat.

Vineri, 26 aprilie 2024, în ultima zi a mobilității Erasmus+  de la Lycee Marcel Pagnol din Athis-Mons (Franța) elevii de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj și-au început activitățile participând la o lecție practică în domeniul ecologic. Împreună cu colegii francezi, liceenii români au explorat parcul Coteau des Vignes și fauna sălbatică din zona râului Orge.

Pentru elevii români ziua a continuat cu participarea la  diverse ore în școala gazdă. Lecțiile au fost urmărite cu ajutorul unor fișe de lucru și s-au implicat în activități. Elevii români au descoperit diferențele dintre diferitele sisteme de învățământ din Franța și România și au comparat metodele de predare.

După masa, elevii s-au angajat într-o activitate în grupuri mixte, pentru a descoperi diferențele și asemănările dintre cultura și civilizația franceză și cea română, și au creat o serie de produse care au să reflecte ideea de unitate în diversitate, motto-ul Uniunii Europene. Produsele realizate vor fi prezentate pe 9 mai în cadrul zilei europene în ambele licee.

Seara, elevii români și francezi au participat la o recepție la Primăria din Athis-Mons. După acest eveniment oficial, a urmat o cină franțuzească compusă din rețete tradiționale franțuzești. Elevii au făcut schimb de informații despre specialitățile de mâncare franțuzești autentice. Cina a fost urmată de dansuri și cântece tipice franceze. Elevii români au prezentat feluri de mâncare și cântece vechi românești.

Participând la activitățile de învățare din această zi, elevii și-au dezvoltat abilitățile de comunicare în limba engleză, au învață despre istoria, cultura și civilizația franceză și și-au dezvoltat competențele de comunicare orală și scrisă în limba engleză. Elevii au înțeles importanța conservării patrimoniului național și și-au îmbunătăți abilitățile civice. Liceenii români au participat la activități de grup, dezvoltându-și abilitățile de lucru în echipă. Elevii au descoperit o serie de valori specifice Uniunii Europene și și-au dezvoltat capacitatea de a învăța să învețe.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.