Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Lugojul are nevoie de un spital nou”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a efectuat, sâmbătă, o vizită la Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” din Lugoj.

Cu acest prilej, ministrul Alexandru Rafila a declarat că este „bucuros că pe lista spitalelor finanțate prin PNRR se regăsește și Spitalul din Lugoj”, cu o investiție de peste 150 de milioane de euro, pentru că „Lugojul are nevoie de un nou spital”.

„Cred că e loc pentru mai bine şi mult mai bine la spitalul de aici din Lugoj. Sigur, discutăm de un spital vechi care nu mai îndeplineşte criterii în ceea ce priveşte circuite, siguranţă pacienţilor. Cred că trebuie o mână de gospodar mai consistentă, pe de-o parte, iar pe de altă parte am venit să vedem cum se desfăşoară lucrurile în cadrul proiectului finanţat prin PNRR, proiect important, 150 de milioane de euro pentru Lugoj, pentru construcţia unui nou spital. Sunt întârziate procedurile, noi încercăm să ajutăm, atât cât se poate autoritatea locală, managerul spitalului pentru că aceste lucruri să se desfăşoare în timp. Să nu uităm că PNRR este un proiect cu durata limitată, probabil maxim trei ani de acum încolo. Important e să se facă atât proiectul tehnic, cât şi construcţia, operaţionalizarea, pregătirea resursei umane”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a mai precizat că lucrurile trebuie accelerate, în limita prevederilor legale, iar eforturile autorităților locale și a conducerii spitalului trebuie focalizate pentru ca să se realizeze acest proiect atât de necesar lugojenilor. Dacă lucrările vor demara și se vor desfășura în bune condiții nu se va pierde finanțarea. Doar dacă lucrările nu vor începe finanțarea va putea fi redirecționată către alte spitale aflate pe lista de așteptare.

,,Întotdeauna trebuie să respecţi procedurile. Eu nu cunosc detalii legate de anularea licitaţiei. Să sperăm că la următoarea rundă de ofertă publică vor veni oameni sau companii care să fie serioase, să poată să îndeplinească cerinţele din punct de vedere tehnico-financiar. Totdeauna  sunt probleme de acest gen, în multe locuri. Unele proiecte au început și se lucrează cu mare viteză în mai multe locuri în țară, în cadrul PNRR. (…) Probabil că, în prima parte a acestui an vor începe lucrările și aici la Lugoj. (…) Sunt şi elemente pe care nu poţi să le eviţi, apropo de contestaţii sau de neîndeplinirea criteriilor din caietele de sarcini. Astea sunt lucruri obiective. Acolo unde vor fi astfel de situaţii, cu siguranţă vom căuta un mecanism ca aceste proiecte să se finalizeze. Odată începute lucrările şi când avansează substanţial, nu cred că vreun finanţator o să pună probleme. (…) Dacă proiectele nu pornesc, atunci nu pornesc. Există şi o listă de aşteptare. Sunt şi alte spitale care pot să beneficieze de fonduri din PNRR”, a mai spus Alexandru Rafila.

 

 

(FOTO: PSD Lugoj)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.