Conducerea Centrului Educativ Buziaș a fost demisă și s-a înaintat un denunț penal, după ce doi gardieni au bătut un deținut

După ce în spațiul public au apărut imagini în care doi polițiști supraveghetori de la Centrul Educativ din Buziaș lovesc cu bestialitate, cu pumnii și bastoanele, un tânăr deținut pe care l-au pus la pământ,  apoi l-au luat de gât pe altul, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat demiterea conducerii acestui centru de reeducare a deținuților minori, înaintarea unui denunț penal, precum și trimiterea Corpului de control al ministrului la Buziaș.

„Greu de privit imaginile care par ireale pentru România anului 2023. Deținuții din Centrul educativ – Buziaș, minori și tineri – sunt bătuți cu bestialitate de polițiști. Revoltător și inadmisibil cum înțeleg unii angajați din acest centru să își exercite atribuțiile.
Primele măsuri deja luate:
  • – am înaintat denunțul penal;
  • – tot azi, am demis de urgență conducerea unității;
  • – am solicitat Administrației Naționale a Penitenciarelor să dispună interzicerea oricărui contact între cei doi polițiști care apar în filmare cu custodiații;
  • – am dispus trimiterea Corpului de control al ministrului la Buziaș.
Voi cere, de asemenea, să fie organizate de urgență cursuri de specializare pentru personal, dar și ședințe de consiliere pentru minori.
Vă asigur de pe acum că nu voi avea niciun fel de înțelegere pentru fapte de o asemenea brutalitate.
Oameni cu acest tip de reacții comportamentale nu au ce căuta în sistem. Fără excepție! Zero toleranță.
Vorbim totuși despre o instituție al cărei rol este reeducarea copiilor și tinerilor în sensul reintegrării lor sociale, nu distrugerea destinelor cu bâta.
Acești minori trebuie ghidați prin educație și comunicare eficientă spre ieșirea definitivă din sfera infracțională, să își formeze competențe care să îi ajute, la punerea în libertate, să își găsească mai ușor un loc de muncă”, a scris, pe Facebook,  Alina Gorghiu, ministrul Justiției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.