Biserica Ortodoxă Ucraineană ”Sfântul Volodemer” și-a sărbătorit hramul

Conform tradiţiei, în ultima duminică din luna iulie,  Parohia  Ortodoxă Ucraineană din Lugoj a sărbătorit hramul bisericii protopopiale, închinat  Sfântului Cneaz Volodemer.

Și în acest an, sărbătoarea hramului a început în ajun, sâmbătă, la ora 18, cu slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Slujba Utreniei). A continuat duminică, de la ora 8,15, cu Acatistul Sfântului Volodemer, urmat, la ora 9, de Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoți (din județele Timiș, Caraș-Severin și Maramureș) în frunte cu protopopul Petru Rosoca și parohul bisericii, Ioan Virgil Brotnei.

La serviciile divine de hram au luat parte numeroși credincioși de pe tot cuprinsul protopopiatului (din Timiș și județele limitrofe), refugiați ucraineni găzduiți în Lugoj, Fârdea și Timișoara, precum și liderii locali ai Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), Gheorghe Hleba, președintele Filialei Timiș a UUR, respectiv, Ioan Covaci, președintele organizației Lugoj a UUR, dar au lipsit reprezentanții administrației lugojene, deși invitațiile au fost trimise la timp.

La sfârșitul predicii, rostită în limba română, protopopul Petru Rosoca, a mulțumit credincioșilor și liderilor locali ai UUR, pentru prezență, dar și preotului paroh Ioan Virgil Brotnei, pentru icoana Maicii Domnului pe care a primit-o, anunțând că, la rândul său, o va dărui Potopopiatului Ortodox Ucrainean Lugoj.

A urmat tradiționalul înconjur al bisericii, cu citirea pericopelor evanghelice rânduite, cu ecteniile specifice hramului, binecuvântarea prinoaselor și miruirea credincioșilor. Ca și în anii precedenți și de acestă dată praznicul hramului s-a încheiat cu o agapă frățească.

 

                                                                                     Nicolae Laiețiu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.