Spectacol aniversar: Ansamblul folcloric “Lugojana” – 60 de ani

Ansamblul folcloric “Lugojana” al Casei de Cultură “Traian Grozăvescu” din Lugoj, coordonat de coregraful Puiu Munteanu, aniversează 60 de ani de activitate. 

În cadru manifestărilor aniversare, care vor avea loc sâmbătă, 18 noiembrie, la Teatrul Municipal “Traian Grozăvescu”, va avea loc, de la ora 10, întâlnirea dintre generaţii, o expoziţie de fotografii, afişe, diplome, trofee, proiecţii spectacole și înmânări de diplome de excelenţă veteranilor ansamblului.

De la ora 18:00, pe scena Teatrului Municipal “Traian Grozăvescu” va avea loc un spectacol aniversar, eveniment care va  aduce pe scenă un impresionant număr de dansatori, instrumentiști și soliști vocali, reprezentanți talentați ai folclorului românesc.

Vor urca pe scenă peste 100 de dansatori din 3 generații (generația anilor 1991 – 2000, generația anilor 2000 – 2023 și generația de tineret, actuală și viitoare, cei care vor prelua arta jocului și dansului popular de la generațiile anterioare), dar și soliști vocali din mai multe generații: Ica Ciurescu, Viorel Peia, Doina Strugaru, Doru Daniluc, Andrei Scorobete, Nelu Covaci, Ramona Ilieși Drăgan, Dana Gruescu, Dorin Biriș Coșbuc, Toni Bagiu, Andreea Dragoman, Darius Cojocaru, Costel Bambu, acompaniați de orchestra ansamblului  – dirijor Ionel Groza, împreună cu invitații instrumentiști Cristi Bălteanu, Ovidiu Drăgan, Silviu Drăgan și Marian Jarja.

Repertoriul dansatorilor cuprinde în acest spectacol nu mai puțin de 9 suite coregrafice, reprezentând atât zona de câmpie cât și de munte a Banatului, brâuri din Banatul de Munte (Borlova), dar și din zonele etnofolclorice Sălaj, Bihor și Moldova.

Intrarea la spectacol se face pe bază de invitații gratuite care se pot obține de la Casa de Cultură “Traian Grozăvescu”.

Ansamblul folcloric “Lugojana” a fost înfiinţat în anul 1963 și în scurt timp a devenit una din formaţiile artistice foarte apreciate în peisajul cultural local, naţional şi european.

În anul 1963, în cadrul Casei de Cultură din Lugoj a fost format primul grup de instrumentiști (în majoritate din Măguri) și de soliști vocali, iar în anul 1967 sa constituit prima formație de dansuri.

Primul coordonator al Ansamblului Folcloric „Lugojana” a fost Ioan Cojocaru.

Ansamblul Folcloric „Lugojana” a susținut primele spectacole sub conducerea lui Puiu Munteanu în anul 1991, care au continuat în anul 1992, la Ruga Lugojană, eveniment iniţiat împreună cu primarul Virgil Turcanu şi Corporaţia Meseriaşilor din Lugoj.

În acelaşi an, la iniţiativa maestrului coregraf Puiu Munteanu, s-a produs prima reorganizare a ansamblului, care are astăzi peste 150 de dansatori, împărţiţi în patru grupe valorice, cu un repertoriu coregrafic din zonele etnofolclorice Banat (opt suite), Arad, Bihor, Oaş, Bistriţa, Moldova şi Oltenia.

Primul spectacol în aer liber a fost susținut în anul 1993, pe Platoul Casei de Cultură a Sindicatelor. Tot în anul 1993, la iniţiativa Ansamblului Folcloric “Lugojana” s-a desfășurat prima ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor “Ana Lugojana”.

Primele spectacole folclorice în cadrul Festivalului Berii au avut loc în anul 1997, la iniţiativa Ansamblului Folcloric “Lugojana” şi a primarului Marius Martinescu.

Un an mai traziu, în 1998, Ansamblul Folcloric “Lugojana” a inițiat și Alaiul Obiceiurilor de Iarnă, iar din anul 2000 spectacolul folcloric “Cânt şi joc pentru mama mea”, un spectacol dedicat Zilei Femeii.

Începând tot din anul 2000, Ansamblul “Lugojana” a prezentat, ani la rând, spectacole folclorice dedicate Zilei Naţionale a României.

Între anii 2000 și 2003, Ansamblul Folcloric “Lugojana” a susținut spectacole folclorice în cadrul Festivalului Vinului, eveniment iniţiat împreună cu primarul Marius Martinescu şi Cramele Recaş.

Din 2010, Ansamblul Folcloric “Lugojana” a inițiat un alt eveniment care se derulează şi în prezent, în ajunul Sărbătorilor Pascale: Toaca la Lugoj – Un cântec al lemnului.

Începând din anul 2011, dansatorii lugojeni au susținut, la iniţiativa reprezentanților ansamblului și a primarului Francisc Boldea, o serie de spectacole folclorice derulate cu prilejul Serbărilor Toamnei, iar din 2015, au încins Hora Unirii în Piața Victoriei, eveniment prilejuit de Ziua Unirii, sub genericul “Hai să-ntindem hora mare”.

În anul 2016, Ansamblul Folcloric “Lugojana” a inițiat Festivalul de Folclor “Ana Lugojana Junior”, dedicat tinerilor dansatori.

În perioada 1991-2023, Ansamblul Folcloric “Lugojana” a participat, sub conducerea maestrului coregraf Puiu Muntenu, la numeroase turnee artistice în țară și în străinătate.

 

Lugoj Expres Spectacol aniversar: Ansamblul folcloric “Lugojana” - 60 de ani spectacol aniversar Puiu Munteanu Lugojana - 60 de ani Lugojana folclor Lugoj folclor Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” Lugoj Ansamblul Lugojana Ansamblul Folcloric Lugojana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.