S-a semnat contractul de finanțare privind reabilitarea Podului de Fier

Bogdan Blidariu, primarul interimar al municipiului Lugoj, a semnat, marți, 3 octombrie, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în prezența ministrului Adrian-Ioan Veștea, contractul pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare a Podului de Fier.

Proiectul privind reabilitarea Podului de Fier beneficiază de finanțare prin Programul Național de Investiții – Anghel Saligny, lansat de Guvernul României, iar  semnarea contractului de finanțare asigură existența integrală a resurselor financiare necesare pentru execuția tuturor lucrărilor prevăzute în proiect.

Valoarea totală a proiectului este de 15.854.654,90 de lei,  din care 15.153.149,90 de lei sunt asigurați de Guvern, iar contribuția  Municipiul Lugoj,  din bugetul local, este de 701.505 lei.

Demersurile pentru obținerea acestei finanțări au început cu intabularea Podului de Fier și a celor patru Vămi în Cartea Funciară, iar în 5 noiembrie 2021  municipalitatea lugojeană a depus cererea de finanțare, care a fost aprobată anul trecut, în luna septembrie. Ulterior s-a emis certificatul de urbanism (în februarie 2022) și s-a semnat contractul de proiectare privind întocmirea Documentației de avizare a lucrărilor de investiții – DALI (martie 2022), în baza cărora au fost întocmite documentațiile pentru avizare și obținute avizele de la instituțiile abilitate.

Tot în primăvara anului 2022 s-a întocmit Studiul Geotehnic și Expertiza Tehnică, documentația tehnico-economică fiind aprobată de Consiliul Local în 29 iulie 2022.

După ce Direcția Județeană pentru Cultură Timiș a propus și reabilitarea Vămilor (cele patru căsuțe de la capetele podului) în cadrul aceluiași proiect, Documentația de avizare a lucrărilor de investiții a fost actualizată și reaprobată de Consiliul Local Lugoj prin HCL nr. 60/13 martie 2023.

În 9 august 2023  s-a obținut noul aviz din partea Direcției Județene pentru Cultură Timiș, iar în urma reactualizării indicatorilor tehnico-economici, rezultați din forma finală a proiectului tehnic, Consiliul Local Lugoj a aprobat, în 30 august 2023, hotărârea cu valoarea totală a proiectului.

După cum au anunțat reprezentanții Primăriei Lugoj, săptămâna viitoare va fi lansată procedura de achiziție publică în vederea contractării lucrărilor de reabilitare a podului, procedură care va dura maxim 60 de zile.

Lucrările de reabilitare sunt prognozate să înceapă în prima parte a anului viitor și să dureze 6 luni, cu o perioadă de 2 luni în care traficul pe pod va fi restricționat.

Podul de Fier din Lugoj a fost construit între anii 1901-1902, iar austriecii care s-au ocupat de lucrări au ofert o garanție de 100 de ani, care a expirat în anul 2002. Atunci a fost făcută și o expertiză, care a constatat defecte la zidărie, beton, infrastructură și la calapodul de rulare, însă până în prezent nu s-au găsit fonduri pentru reabilitarea integrală, fiind efectuate doar lucrări superficiale de mentenanță care au vizat doar suprastructura podului: sablarea și remedierea căii de rulare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.