Primarul Claudiu Buciu: „Nu vom asfalta integral o arteră până când nu va fi refăcută/modernizată toată infrastructura subterană”

Municipalitatea lugojeană a început plombarea gropilor din carosabil. Lucrările sunt efectuate de către Societatea de Drumuri Timișoara, care aparține de Primăria Timișoara.

Primarul Claudiu Buciu a anunțat că vor fi făcute „doar reparații punctuale ale carosabilului” și nu vor fi cheltuiți bani pe covoare asfaltice „până când nu va fi refăcută/modernizată toată infrastructura subterană”.

„Nu facem nimic de ochii lumii. Aceste reparații au devenit extrem de necesare pentru că, în anumite zone, carosabilul a devenit aproape necirculabil. Repet, vorbim de reparații punctuale. Nu este cea mai bună soluție, am prefera să ne permitem să asfaltăm integral arterele, însă, ne permitem? Ne permitem să asfaltăm tot și să spargem din nou tot pentru a face lucrările de infrastructură subterană? Am spus-o și o să repet până când o să înțelegem cu toții că este important să facem ce trebuie, nu ce aduce voturi.

Nu vom asfalta integral o arteră până când nu va fi refăcută/modernizată toată infrastructura subterană – rețele de apă, canalizare, precum și branșamentele la aceste rețele, în special la noua rețea de apă. Până atunci, vom face doar reparații punctuale ale carosabilului.

Fondurile din buget nu sunt nelimitate, dimpotrivă, sunt total insuficiente pentru nevoile pe care le avem. Nu vom cheltui bani pe covoare asfaltice până când nu vom finaliza lucrările legate de nevoia esențială a lugojenilor de a avea acces la apă menajeră de calitate. Am si reziliat contracte de asfaltare încheiate de fosta administrație, contracte aferente arterelor pe care nu s-au făcut branșamente la noua rețea de apă, urmând să realocăm banii pentru realizarea de branșamente.

Situația stă astfel: avem de realizat un număr cuprins între 8.000 și 10.000 de branșamente la noua rețea de apă (în 12 ani, fosta administrație a realizat doar 500). Costul per branșament este de aproximativ 5.000 RON. În prezent nu avem sursă de finanțare integrală pentru aceste lucrări. Și, mai mult, nu mai există nicio posibilitate de a accesa fonduri guvernamentale, europene sau de altă natură (au fost total ignorate de fosta administrație, atunci când puteau fi accesate). Singura posibilitate de finanțare suplimentară este aceea de a apela la credite bancare.

Fapt pentru care am decis să facem toate lucrările în regie proprie, pentru a reduce cat mai mult aceste costuri, dar si pentru a realiza cat mai rapid aceste lucrări. Cu toate acestea, carosabilul va fi, inevitabil, spart pe toate arterele din oraș. Și ne vor trebui bani și pentru refaceri. Anul acesta vom achiziționa utilajele necesare pentru a face lucrările în regie proprie. Și vom demara aceste lucrări.

Întrebarea pe care ne-am pus-o atunci când am luat decizia de a face doar reparații punctuale, a fost următoarea: e mai important să turnăm asfalt sau să livrăm apă de calitate? Ce este prioritar, să cheltuim puținii bani pe care-i avem pe asfaltări, sau să investim  în branșamente la noua rețea de apa?

Decizia noastră este fermă. Oricât ne-ar costa electoral, e important să facem ce trebuie, nu ce aduce voturi. Am fost aleși pentru a face treabă (nu spoieli), nu pentru a fi realeși. Nu putem face totul deodată. Fapt pentru care, unele decizii ne vor nemulțumi pe termen scurt, dar sunt singurele care, pe termen lung, ne vor aduce normalitatea. Unele nevoi nu vor putea fi satisfăcute în timp scurt, pentru că altele sunt mai stringente. Ne asumăm prioritizarea.

Pentru transparență, societatea care face reparațiile este deținută de Primaria Municipiului Timișoara și nu are buget pentru “atenții”. Pe de altă parte, este una dintre cele mai serioase și bine dotate societăți din zonă.

Vă mulțumim pentru criticile obiective pe care ni le aduceți și vă solicităm să o faceți în continuare pentru ca noi să nu luăm decizii greșite. Vă asigurăm că facem tot ce ne stă în putință pentru a rezolva cele mai stringente probleme ale Lugojului, în cel mai scurt timp, în modul cel mai eficient și cu gestionarea cât mai economică a resurselor pe care le avem”, spune primarul Claudiu Buciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.