Preotul Mihail-Titi Dumitresc a plecat să slujească în Ceruri. Pe ultimul drum a fost condus de o mulțime de preoți și credincioși

O mulțime de preoți și credincioși l-au condus pe ultimul drum pe preotul Mihail-Titi Dumitresc, parohul Bisericii Romano-Catolice „Preasfânta Treime” din  Lugoj, care  a plecat să slujească în Ceruri.

Credincioșii Bisericii Romano-Catolice „Preasfânta Treime” din  Lugoj au suferit o mare și neașteptată pierdere săptămâna trecută. Astfel, joi, 16 iunie, după o grea suferință, la nici 56 de ani împliniți, a trecut la cele veșnice vrednicul și îndrăgitul lor paroh, Mihail-Titi Dumitresc.

Născut la 14 octombrie 1966, la Călan (jud.Hunedoara), Mihail-Titi Dumitresc a fost sfințit preot, la 25 aprilie 1992, de către regretatul episcop Sebastian Kräuter, în Catedrala (Domul) din Timișoara. A avut o bogată activitate duhovnicească slujind la: Timișoara III. Elisabetin, în calitate de capelan (1992); Sânnicolau Mare, în calitate de paroh (1994); Periam, în calitate de paroh (1995); Periam și Sânpetru German, în calitate de paroh (1999); Decan de Cenad, cu păstrarea celorlalte servicii (2002); Lugoj, în calitate de paroh (2008); Decan de Severin, cu păstrarea celorlalte servicii (2009); Canonic onorific al Catedralei Sf. Gheorghe (2017); Arhidiacon al Arhidecanatului Banatului Montan (2018).

Trupul neînsuflețit al părintelui paroh Mihail-Titi Dumitresc a fost depus în Biserica Romano-Catolică „Preasfânta Treime” din Lugoj, unde au fost oficiate Requiem-uri pentru sufletul răposatului  vineri (17 iunie), sâmbătă (18 iunie) și duminică (19 iunie), de la ora 18.15, urmate de Sf. Liturghie de Requiem.

Luni, 20, iunie, de la ora 11, în curtea din spatele bisericii a avut loc Requiem-ul înmormântării, celebrat de Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop romano-catolic de Timișoara, împreună cu un sobor de preoți. Răspunsurile au fost date de corul bisericii, acompaniat la orgă, care, de asemenea, a interpretat cântece religioase în română, maghiară, germană și latină.

Remarcând fructuoasa activitate pastorală a părintelui Dumitresc, E.S. Iosif Csaba Pál, a subliniat și vocația acestuia de a-i ajuta pe cei aflați în nevoi și suferințe, atât din Lugoj, din țară, cât și din străinătate, evocând generoasa inițiativă a parohului lugojean, aprobată de Episcopia Romano-Catolică de Timișoara, de a ajuta victimele exploziei din Beirut, capitala Libanului.

În final, colegul regertatului răposat, preotul Laszlo Wonnertt, împreună cu credincioșii au rostit Rugăciunea Domnească ”Tatăl Nostru” în limbile română, maghiară și germană.

La serviciul divin au mai participat: P.S. Călin Ioan Bot, episcop auxiliar al Eparhiei Unite, Greco-Catolice de Lugoj, Mons. Angelo Narcis Pop, vicarul general al Eparhiei Unite de Lugoj, protopopul otodox al Lugojului și fostul protopop, P.On. Ionuț Furdean, respectiv, P.On. Ioan Cerbu, preotul Zoltan Gall, parohul Bisericii Reformate Lugoj, Ivan Bloch, președintele Comunității Evreilor din Lugoj, fostul deputat de Timiș, lugojeanul Sorin Stragea, mulți preoți din Lugoj, dar și din diecezele romano-catolice de Timișoara și Alba Iulia, precum și numeroși credincioși.

La  sfârșitul ceremoniei funerare s-a pornit în procesiune spre Cimitirul Romano-Catolic al orașului, unde slujba de înmormântare a fost oficiată de către episcopul Iosif Csaba Pál, care în final a adresat cuvinte de mângăiere îndureratei familii și întristatei asistențe, subliniind că pentru toți credincioșii există o speranță vie de Înviere.

 

                                                                                       Nicolae Laiețiu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.