Operații pe inimă, la copii! La Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara a fost inaugurat Compartimentul de Chirurgie cardiovasculară pediatrică

Timișoara are chirurgie cardiovasculară pediatrică la standarde europene. Vineri, 25 martie, la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara a fost inaugurat Compartimentul de Chirurgie cardiovasculară pediatrică.

Totul a pornit în urmă cu 5 ani, când a încolțit idea și a început renovarea corpului care astăzi deservește Compartimentul de Chirurgie cardiovasculară pediatrică, o investiție în valoare de 7 milioane de lei, bani proveniți de la Ministerul Sănătății, de la Banca Mondială, din Fonduri Europene Transfrontaliere, fonduri proprii și donații.

La aceștia s-au mai adăugat alți circa 7 milioane de lei, cu care s-au dotat compartimentele folosite în comun cu chirurgia cardiovasculară pentru adulți, cum ar fi: Stația central de sterilizare, Compartimentul de Cardiologie intervențională, Compartimentul de radiologie și explorări neinvazive (ecografie și ecografie transesofagiană).

 Compartimentul de chirurgie cardiovasculară pediatrică  se adresează unei patologii cardiace în care predomină malformațiile cardiace cu care aceștia se nasc, sunt depistate la naștere sau la diferite vârste și adeseori intervenția poate fi tardivă.

Compartimentul nou lansat este un prim pas pentru dezvoltarea în continuare a Institutului, ce va fi un punct de referinţă în Timisoara și regiune, dar şi în țară. Este nevoie de această specializare în Timișoara pentru că nu a existat până astăzi o secţie de chirurgie cardiovasculară pediatrică cu internare de nou-născuţi şi sugari, care să se adreseze acestei patologii în vestul țării. Exista doar la Târgu Mureş şi la Marie Curie, la București.

Patologia este în continuă creştere, este un segment de vârf, atât din punct de vedere clinic cât şi din punct de vedere chirurgical”, precizează medicul primar cardiolog conf. dr. Constantin LUCA – managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara.

Până ieri, după diagnosticare, copiii cu recomandare de intervenţie chirurgicală erau orientați către clinici din țară și străinătate, completând listele de așteptare deja existente.  

Compartimentul de chirurgie cardiovasculară pentru copii este deservit de:

  • 3 medici chirurgi (tineri specialiști)
  • 2 medici ATI
  • 1 medic pediatru
  • 8 asistenți medicali chirurgie
  • 3 asistenți medicali ATI
  • 2 asistenți medicali Bloc Operator
  • 3 personal auxiliar

Toți medicii angajați ai acestui compartiment s-au specializat la spitalul Marie Curie din București, la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureș, dar mai ales în străinătate, la Clinica San Donato din MILANO – clinică parteneră a Ministerului Sănătății și a Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara.

“Mă voi concentra pe atragerea de medici tineri cărora să le ofer posibilitatea de a se forma în cele mai bune clinici din Europa și din lume pentru a completa personalul acestui compartiment și pentru a deveni referință în chirurgia cardiovasculară pediatrică din vestul țării. De asemenea, vor veni medici din Italia (cum este si cazul dl. prof.dr. Tammam Youssef, de la Clinica San Donato – astăzi aici prezent să opereze”, a declarat conf. dr. Constantin LUCA – managerul Institului de Boli Cardiovasculare Timișoara.

Compartimentul, situat într-o aripă separată a spitalului, dispune de următoarele dotări:

  • un Bloc Operator renovat complet cu 4 săli de operație, mese, pompe, monitoare, truse, ventilatoare, console de oxigen, lămpi, instalații de climatizare cu filtre;
  • ambulator de specialitate pentru consultații;
  • sterilizare nouă;
  • secție ATI cu 4 paturi, dotată complet;
  • saloane cu un total de 12 paturi, dotate complet;
  • spații alimentare, de tratament și de investigații, pictate penru copii, pentru a crea un mediu cât mai plăcut;
  • circuite sanitare avizate.

„Un om singur nu poate realiza nimic dacă nu are acei oameni alături care să simtă și să contribuie în egală măsură la realizarea unui proiect de anvergură. Contribuția fiecăruia este extrem de valoroasă și pentru aceasta doresc să le mulțumesc că au crezut în acest proiect și și-au dedicat priceperea, cunoștințele, competența și timpul, pentru ca astăzi să putem opera aici la Timișoara patologie cardiovasculara la copii. Suntem, însă, la începutul unui proces de învățare a cărui curbă este îndelungată, începem treptat și cu prudență. Important este că am făcut PRIMUL PAS! Ambiția noastră este ca în aproximativ 3-5 ani să devenim independenți total în realizarea acestor activități. Avem grijă de inima celor mici!”, a conchis conf. dr. Constantin LUCA – managerul Institului de Boli Cardiovasculare Timișoara.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.