Tradiție păstrată, de Sfânta Mărie, la Ruga lugojeană 2019 (FOTO)

Ca în fiecare an, ziua de 15 august – Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost marcată la Lugoj prin tradiționala „Rugă lugojeană”, una dintre cele mai importante evenimente ale comunității.

Manifestările oficiale au debutat, la ora 10, prin primirea delegaţiilor străine, la Primăria Lugoj, de către primarul Francisc Boldea, ocazie cu care a fost salutată prezenţa la Lugoj a delegaţiilor din oraşele înfrăţite cu municipiul de pe Timiş, conduse de Thomas Nitzsche, primarul din Jena (Germania), Grigore Robu, primarul din Nisporeni (Republica Moldova), Isabela Pavlovska, președinta Consiliului Local din Kriva Palanka (Macedonia), Vladjan Marcovici, viceprimarul din Veliko Gradiste, Laszlo Kovari, consilier al orașului Szekszard (Ungaria), și Janos Toldi, consilier al orașului Mako (Ungaria). La eveniment au fost prezenți și: președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, viceprimarul Cristian Galescu, consilieri locali și județeni, alte oficialități locale.

După întâlnirea de la primărie, oficialitățile locale împreună cu oaspeții din străinătate au participat la Sfânta Liturghie oficiată în Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, care și-a sărbătorit hramul. Conform obiceiului, ceremonia religioasă s-a încheiat prin înconjurarea bisericii cu prapurii şi steagul Corporaţiei  Meseriaşilor din Lugoj, purtat – şi în acest an – de către Alexandru Jilac.

Seara, după vecernie, în Piaţa Victoriei, în prezenţa a numeroşi lugojeni, sărbătoarea a continuat prin sosirea alaiului rugii, format din artiştii formațiilor participante la cea de-a XV-a ediție a Festivalului Internaţional de Folclor „Ana Lugojana” şi prin tradiţionala intrare a fetei în joc.

Anul acesta, onoarea de a deschide ruga, împreună cu protopopul Ioan Cerbu, pe binecunoscuta melodie „Ana Lugojana”, a revenit tinerei perechi Cristina Rotaru și Răzvan Foale, după care, în horă s-au prins şi formaţiile participante la festivalul de folclor, dar și primarul Francisc Boldea și câțiva consilieri locali și oaspeți din străinătate.

În continuare, ansamblurile participante la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Folclor „Ana Lugojana” au prezentat câteva dansuri tradiţionale, după care pe scenă au urcat soliștii de muzică populară Dana Gruescu, Carmen Popovici Dumbravă, Toni Bagiu, Andreea Dragoman, Andreea Farcaș. Larisa Lungu și Dănilă Călin.

Pentru tineret, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, a avut loc un concert susţinut de formațiile Box Office, Daggu Project și Voltaj.

Distracția a continuat până aproape de miezul nopții și s-a încheiat cu tradiționalul foc de artificii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.