Focar de pestă porcină, în localitatea Crivobara

În urma examinării probelor prelevate de la un porc găsit decedat într-o gospodărie din localitatea Crivobara, comuna Secaș, Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat prezența pestei porcine africane. Astfel, încă 40 de porci din aceeași exploatație non-profesională vor fi uciși.

Astăzi, Contrul Local de Combatere a Bolilor, convocat în ședință de către prefectul Zoltan Nemeth, a emis o hotărâre în baza căreia au fost stabilite zonele de protecție și supraveghere din jurul focarului de pestă porcină africană din localitatea Crivobara și s-a decis uciderea imediată, sub control oficial şi neutralizare prin metodă alternativă (incinerare/îngropare)  a suinelor din exploatație.

Zona de protecție (0-3 km) cuprinde localitățile Crivobara și Vizma

Zona de supraveghere (3-10 km) cuprinde localitățile Ohaba Română, Spata, Rădmănești, Dobrești, Bara, Lăpușnic, Fădimac, Secaș, Paniova, Checheș, Coșari din județul Timiș și localitățile Labașinț, Pătârș și Bruznic din județul Arad.

De menţionat că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru aceștia, virusul având, însă, impact la nivel social, din punct de vedere economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.