Centrul de Plasament Lugoj, închis temporar! Echipele de control au constatat „nereguli de funcționare majore”

Echipele de control constituite din ordinul prefectului de Timiș, Mihai Ritivoiu, au verificat marți, 11 iulie, 17 centre rezidențiale din județ, în localitățile Lugoj, Jimbolia, Nădrag, Tomești, Găvojdia, Criciova, Comloșu Mare, Lenauheim și Checea.

Acțiunile de verificare au fost efectuate de către comisii mixte de control formate din reprezentanți ai unor instituții cu drept de control: Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Timiș, Direcția de Sănătate Publică Timiș, Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, Inspectoratul de Poliție Județean Timiș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” Timiș.

„În urma acțiunilor de control efectuate astăzi, au fost depistate nereguli de funcționare majore la 2 centre, care ulterior controlului au fost închise temporar: Fundaţia Sf. Francisc – Casa de tip familial «Sf. Arhanghel Mihail» Jimbolia cu 5 copii aflați în găzduire și Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiș – Centrul de plasament Lugoj cu 14 copii aflați în găzduire. Cele două centre vor rămâne închise temporar până la remedierea deficiențelor constatate, iar pe toată această perioadă persoanele aflate în grija acestor centre vor fi relocate”, a transmis, printr-un comunicat, prefectul de Timiș.

Conform reprezentanților Instituției Prefectului Județului Timiș, la Fundaţia Sf. Francisc – Casa de tip familial “Sf. Arhanghel Mihail” Jimbolia, comisiile au constatat că sunt: saltele deteriorate, pătate, uzate moral, calorifer cu rugină, infiltrații în baie, mucegai, cadă și faianță neigienizate cu depuneri de calcar, miros puternic de mucegai, produse expirate sau depozitate necorespunzător.

La Centrul de Plasament Lugoj, inspectorii de control au găsit următoarele nereguli: în depozitul de alimente, în spațiul congelator au fost identificate 3 kg mezeluri diverse, deși recomandarea producătorului era de a se păstra la temperaturi cuprinse între 2 și 8°C, și 2 conserve pe a căror etichetă era menționat “a se consuma înainte de 01.07.2023”; tocăria și mobilierul cu grad ridicat de degradare, cu elemente lipsă, rupte, cu zgârieturi multiple; lipsă plase insecte la ferestre și a aparatelor antiinsecte; pereți și tavane cu pete, urme de insecte, crăpături; calorifere cu urme de coroziune și rugină în stare avansată; gresie și faianță sparte, cu bucăți lipsa, urme de mucegai; tavane și pereți în holuri, băi, camere de activități cu exfolieri, infiltrații și zone extinse de mucegai; obiecte sanitare sparte, ruginite; saltele și lenjerii de pat deteriorate, murdare, pătate, neigienizate corespunzător.

Pentru mizerie și condițiile insalubre s-a aplicat o amendă de 3.000 lei și s-a dispus oprirea temporară de prestări servicii cazare, până la remedierea deficiențelor.

Centrul de Plasament din Lugoj se află în administrarea Direcție  Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, din subordinea Consiliul Județean Timiș.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.