Speechless – intervenții artistice nonverbale interdisciplinare, în Lugoj și Timișoara

Asociația Entuziart lansează o nouă serie de activități inovatoare dedicate terapiilor corporale și expresiv-creative, în zona Banatului, în perioada 3 – 7 iulie 2023.

În cadrul proiectului Speechless – intervenții artistice nonverbale interdisciplinare se vor desfășura în Timișoara activități finanțate de  Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara, în cadrul Programului Timișoara Grow 2023, parte a Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023. De asemenea, la Lugoj vor avea loc activități similare finanțate de Municipiul Lugoj prin Primăria Lugoj.

Proiectul aduce la un loc profesioniști ai artelor, ai psihologiei și ai terapiei amniotice, alături de persoane din toate domeniile într-o călătorie de căutare, dezvoltare și transformare prin mijloace corporale și expresiv-creative interdisciplinare (dans, pictură, teatru, terapie amniotică, expoziție de artă), în scopul de a cerceta granița dintre artă și terapie și a crește conștientizarea publică asupra necesității reactivării conștiinței corporale. Nu în ultimul rând, proiectul aduce în lumină o categorie vulnerabilă, și anume copiii cu nevoi speciale locali, scoțând în evidență capacitatea acestora de a produce opere de artă valoroase.

Între 3 și 7 iulie 2023, la Casa de Cultură a Municipiului Lugoj și la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” Lugoj, respectiv la  Fundația Județeană pentru Tineret Timiș și la Fundația Casa Faenza, se va desfășura Proiectul “Speechless – intervenții artistice nonverbale interdisciplinare”, prin care vom oferi bănățenilor intervenții artistice interdisciplinare constând într-un spectacol de dans, o expoziție de artă psihopatologică, ateliere de terapie amniotică, un spectacol de teatru ce abordează relația cu copilul interior, precum și ateliere de art-terapie prin pictură, teatru și dans susținute de terapeuți acreditați.

Programul evenimentelor:

TIMIȘOARA

  1. Expoziția – Okapi – Outsider Amnio Art – între 3 și 7 iulie, la Centrul FITT. Vernisaj 3 iulie, începând cu ora 18:00;
  2. Spectacol de teatru MUT-7 iulie ora 19:00, la FITT;
  3. Ateliere de terapie amniotică – 6 iulie la ora 09:30 și la ora 17:00 – locația va fi anunțată celor înscriși;
  4. Ateliere de art-terapie, drama-terapie și dans-terapie pentru copiii beneficiari ai Asociației Casa Faenza.

LUGOJ

  1. Expoziția Outsider Amnio Art – între 4 și 7 iulie, la Teatrul Municipal Traian Grozăvescu din Municipiul  Lugoj. Vernisaj 4 iulie începând cu ora 19.00;
  2. Spectacol de teatru MUT – 5 iulie ora 19:00, la Teatrul Municipal Traian Grozăvescu din Municipiul  Lugoj;
  3. Ateliere de terapie amniotică – 4 iulie la ora 15:00 și 5 iulie la ora 11:00 și la ora 15:30 – locația va fi anunțată celor înscriși;
  4. Ateliere de art-terapie, drama-terapie și dans-terapie pentru copiii beneficiari ai Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” Lugoj.

 

Expoziția de Pictură – Okapi – Outsider Amnio Art

 

Vernisaj:

3 iulie ora 18:00, la FITT, Timișoara – Str. Arieș, nr. 19, Timișoara

4 iulie ora 19:00, la Casa de Cultură a Municipiului Lugoj – Splaiul Coriolean Brediceanu 5 Lugoj

 

Știați că există OKAPI? Această creatură fascinantă, asemenea unui basm devenit realitate, reprezintă o adevărată minune a naturii. Trăind ascunsă în adâncul pădurilor tropicale, okapi, cu blana strălucitoare în nuanțe de maro și alb și cu silueta ce pare să combine eleganța unei girafe cu excentricitatea unei zebre, sfidează convențiile regnului animal. Raritatea și unicitatea sa genetică îl transformă într-o anomalie aparentă, dar, de fapt, acestea sunt mărturiile unei frumuseți ascunse, a unei diversități ce merită să fie apreciată și celebrată.

În lumea noastră, fiecare okapi este o capodoperă vie, un testament al diversității și al forței spiritului uman.Autismul, dizabilitățile, toate aceste diferențe sunt ca nuanțele de pe blana unui okapi. Ele nu diminuează valoarea ființei, ci adaugă profunzime și complexitate portretului său.

Pentru a celebra aceste minuni ale diversității, am reunit în această expoziție lucrările realizate de copii cu vârste cuprinse între 9 ani și 18 ani ce au participat la ateliere de art-terapie susținute de Asociația Entuziart la Școala Profesională Specială “Sf.Nicolae” din București, prin art terapeut și psihoterapeut Oana Dorneanu. Acești copii au diferite dizabilități iar depresia și anxietatea sunt de multe ori comorbidități ale diagnosticului principal.

Art-terapia este o resursă esențială în lucrul cu copiii cu neurodiverși (care trăiesc, în prezent, cu diagnostice precum depresie, anxietate, ADHD, tulburări de dezvoltare sau tulburări de comportament), oferindu-le un mijloc de comunicare și exprimare care poate depăși limitele verbale.  Să-i celebrăm pe acești copii, să le îmbrățișăm diferențele, să ne bucurăm de contribuția lor la simfonia vieții și să-i vedem pentru ceea ce sunt cu adevărat: minuni ale diversității.

Si în final, să ne amintim că suntem cu toții okapi într-un fel sau altul, cu toții avem nevoi speciale, cu toții suntem unici. Și în această unicitate, în această diversitate, se află adevărata frumusețe a vieții. Pentru că, la fel ca un okapi din adâncul junglei, fiecare dintre noi este o comoară ascunsă, așteptând să fie descoperită.

Expoziția va cuprinde o parte din lucrările copiilor, selectate de curator Oana Dorneanu și o parte din lucrările personalului didactic și ale terapeuților, realizate în cursul sondărilor inconștiente din procesul de formare în terapie amniotică respectiv în cursul supervizării. 

Lucrările pot fi admirate cu acces liber în Timișoara la Centrul FITT în perioada 3-7 iulie, respectiv la Teatrul Municipal Traian Grozăvescu din Municipiul Lugoj în perioada 4-7 iulie 2023.

Arta Brută, Outsider și Arta Psihopatologică este puțin cunoscută în România, în timp ce în alte țări interesul pentru ea este mult mai mare, curentul acesta având un public dedicat. Prin această expoziție ne propunem să îmbogățim oferta artistică și să familiarizăm publicul din țara noastră cu acest tip de artă, cu terapia prin artă în tratamentul bolilor psihice, precum și să scoatem arta psihopatologică din spațiul închis al spitalelor și al școlii speciale în spațiul public, așa cum se întâmplă în alte țări de foarte mult timp.

“Expresivitatea lucrărilor de artă create de copiii cu cerințe educaționale speciale este extraordinară. Fiecare lucrare este o oglindire a sentimentelor și a trăirilor emoționale ale acestora, oferind o fereastră spre lumea interioară și imaginația micuților artiști. Expoziția de artă oferă publicului ocazia de a vedea această expresivitate și de a înțelege mai bine cum își exprimă copiii speciali emoțiile și trăirile prin artă, descoperindu-le lucrările pline de creativitate și sensibilitate. Acești copii, acești okapi ai lumii noastre, ne învață despre răbdare, despre iubirea necondiționată și despre puterea de a vedea dincolo de ceea ce este evident. Ei ne arată ca fiecare suflet are un mod propriu de a se exprima, un ritm unic în care își trăiește viață.” Oana Dorneanu, art-terapeut Entuziart și curator al expoziției.

Spectacolul MUT

Conceptul spectacolului „Mut” are ca inspirație experiențele din viața personală și observarea comportamentului copiilor cu dizabilități psihice. Crează o poveste, un rezumat a blocajelor de exprimare și depășirea acestora folosind ca limbaje artistice dansul și mișcarea. O altă temă abordată este relația cu copilul interior care se transmite apoi transgenerațional. Acest spectacol reflectă o parte dintre trăirile copiilor cu dizabilități psihice și universul lor interior.

Interpretarea acestui spectacol de către artist Octavia Diana Roman va completa ideea de incapacitate de exprimare pe care într-un fel mulți oameni o trăiesc, deși nu au un diagnostic în acest sens. Spectacolele sunt puntea de legătură, de conexiune/ interacțiune dintre copiii considerați neurotipici și cei considerați neurodivergenți.

Program: 

Lugoj Teatrul Municipal ,,Traian Grozăvescu” (5 iulie 2023 – ora 19:00)

Timișoara, sala de spectacole a FITT (7 iulie 2023 – ora 19:00)

Terapia amniotică  (https://centroamnios.com/en/amniotic-therapy/) este o terapie inovatoare, corporală, participativă, în format de grup, care implică corpul și psihicul și are loc în apă la 34,5°. Scopul acestei terapii inovatoare este de a consolida încrederea în sine a participanților prin grija protectoare a grupului și de a crește calitatea vieții și a relațiilor sociale. Asociația Entuziart desfășoară ședințe de terapie amniotică în urma unei colaborări cu Asociația de Terapie Amniotică “Sementera Amnios” din Perugia, Italia, asociație ce are  o experiență de peste 20 de ani în practicarea acestei terapii.

În căldura apei se pot activa amintiri ancestrale legate de contactul cu lichidul amniotic. Comunicarea în grup se bazează pe gesturile tipice îngrijirii parentale numite de Winnicott (1945) „holding and handling” (două cuvinte care includ conceptele de a conține, ține, manipula, legăna, mângâia, legăna, legăna, apropia și îndepărta de propriul corp). Utilizatorul are, de asemenea, posibilitatea de a trăi experiența fizică și psihică de a conține și de a fi conținut în același timp, într-un mod armonios, creând astfel premisele fizice pentru integrarea funcțiilor psihice ale “conținătorului – conținut” (Bion,1962). Datorită acestui tip de comunicare primară „amniotică” între terapeuți și utilizatori, se creează o sintonie afectivă care activează sentimentul de a fi protejat. Aceasta contribuie la creșterea conștiinței pozitive de a fi bine în sine, sigur în relația cu ceilalți.

Participanții vor avea ocazia să ia un prim contact cu terapia amniotică, să o încerce pe propria piele (în perioada 4-6 iulie 2023, la o piscină termală din zona Timișoara/ Lugoj, despre care vom oferi detalii celor înscriși).

 

Atelierele de art-terapie, drama-terapie și dans-terapie

Prin exerciții de actorie, dans și dans-terapie, adaptate copiilor cu nevoi speciale, participanții vor descoperi noi moduri constructive de a-și asculta corpul și de a-și face corpul să îi asculte, de a-și exprima emoțiile și de a lucra cu acestea, pentru sănătatea emoțională și relațională. Dansterapia este un mod de reconectare cu sufletul, prin care sufletul se exprimă prin corp și corpul exprimă stările sufletești interioare.  Art-terapia reprezintă mai mult decât o clasă de artă sau doar ceva pentru a menține oamenii ocupați. Atelierul de art-terapie este facilitat de un psihoterapeut care ajuta participanții să se deschidă, să se cunoască mai bine, lucru care poate contribui la vindecare. Scopul terapiei prin artă este de a utiliza procesul creativ pentru a ajuta oamenii să exploreze auto-exprimarea și, făcând acest lucru, să găsească noi modalități de a obține o perspectivă personală și de a dezvolta noi abilități de coping. Sesiunile de art-terapie vor combina diverse tehnici (ex. desen liber, modelaj, colaj, etc), îndeosebi din domeniul artelor vizuale plastice.

Copiii cu nevoi educaționale speciale ce vor participa la aceste ateliere, sunt beneficiari ai Asociației Casa Faenza Timișoara (strada Aleea Sănătății nr.15), respectiv ai Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” Lugoj.

 

Asociația Entuziart este o organizație non-profit, neguvernamentală și apolitică, cu caracter profesional și are ca scop principal (misiune) promovarea și sprijinirea persoanelor în activități creative, artistice, incluzând dar fără a se limita la pictură, dans și muzica, cu valente recreative, de socializare, educative și terapeutice, precum și promovarea art-terapiei în România.

Asociația Entuziart a fost creată de psihoterapeuți cu dublă specializare în art terapie (formare de lungă durată oferită sub supervizarea Institutului de Art Terapie din Viena) respectiv dans terapie (formare continuă și supervizare cu specialiști din Marea Britanie, Italia, Franta).

Detalii despre asociație și despre proiect: www.arterapie.com

Proiectul “Speechless – intervenții artistice non-verbale interdisciplinare” este derulat de Entuziart – Art Terapie și implementat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara, respectiv al Municipiului Lugoj, care acordă finanțare nerambursabilă, din bugetul local, pentru proiecte culturale, comunitare și sportive ce îmbunătățesc calitatea vieții în Timișoara și Lugoj și construiesc o comunitate dinamică și incluzivă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.