18 incendii de vegetație uscată! Au ars 83 de hectare de miriște și culturi agricole

Temperaturile crescute înregistrate în ultima perioadă au favorizat creșterea numărului de incendii de vegetație uscată.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș a anunțat că, în perioada 01-11 iulie 2023, pompierii militari timișeni au asigurat intervenția eficientă pentru stingerea a 18 incendii de vegetație uscată, culturi agricole și miriște, față de aceeași perioadă a anului trecut, când s-au produs 47 de astfel de incendii.

În urma producerii acestor incendii, în primele 11 zile ale lunii iulie a.c., au ars aproximativ 30 hectare culturi de grâu, 53 hectare de vegetație uscată și miriști și 20 baloți de fân.

Având în vedere că în perioada imediat următoare sunt prognozate temperaturi în creștere, în acest sens existând riscul producerii incendiilor de vegetație uscată, reprezentanții ISU Timiș amintesc câteva măsuri esențiale pentru a preveni acest risc:

  • NU utilizați focul deschis pe timp de secetă sau caniculă.
  • NU utilizați focul deschis pe timp de vânt.
  • NU aruncați la întâmplare resturile de țigări.
  • Depozitați la umbră și în spații bine ventilate recipientele, rezervoarele și alte tipuri de ambalaje care conţin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune.
  • Informați-vă și respectați măsurile autorităților pe linia prevenirii incendiilor.
  • Anunțați în cel mai scurt timp orice început de incendiu pe care îl observați, la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
  • În cazul unui incendiu, NU vă deplasați prin perdeaua de fum generată. Fumul poate fi toxic și reduce vizibilitatea, punându-vă în pericol. Încercați să vă păstrați calmul și evacuați zona în siguranță.

Totodată, pompierii au făcut controale și la operatorii economici cu activitate în domeniul recoltarii cerealelor, iar pentru deficiențele constatate au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 6.000 lei.

Pompierii militari continuă activitățile de informare preventivă și controalele în județul Timiș, reamintind cetățenilor că arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale, este strict interzisă si se sancționează contravențional cu amenda in cuantum de 7.500-15.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.