Cele mai bune cărți pentru cei care vor să învețe să deseneze

Dacă abia ai început să desenezi, poate fi extrem de frustrant fără câteva noţiuni introductive şi sfaturi care să te ajute. Sigur, contează enorm să perseverezi şi să nu te laşi marcat de primele eşecuri, dar, cu cât vei scurta mai mult perioada de învăţare şi vei dobândi mai repede noţiunile de bază, cu atât vei avea mai multe satisfacţii şi sunt şanse mai mari să reuşeşti. 

De aceea, am pregătit pentru tine o listă cu cele mai bune cărţi de artă şi desen care te vor ajuta dacă eşti începător, dar şi dacă vrei să îţi perfecţionezi stilul şi tehnica. Sunt cărţi care acoperă toate noţiunile de bază ale desenului şi care îţi vor îmbunătăţi considerabil cunoştinţele şi abilităţile tehnice. 

Astfel, ai şanse mai mari să devii un desenator mai bun şi să îţi explorezi creativitatea.  

Keys to Drawing de Bert Dodson

Întrucât te învaţă cum să desenezi de la zero ceea ce vezi, folosind măsurătorile şi perspectiva, aceasta este prima carte pe care o recomandăm începătorilor. Chiar dacă a fost publicată în urmă cu peste două decenii, va fi dificil să găseşti o altă carte care să te ghideze la fel de bine în arta desenului. 

Cartea îţi oferă toate informaţiile de care ai nevoie pentru a învăţa cum să îţi controlezi mişcarea umărului şi a cotului pentru a trasa linii cât mai precise, dar şi cum să corelezi cât mai bine ceea ce vezi cu măsurătorile şi reprezentarea lor pe hârtie. 

Drawing for the Absolute Beginner de Matk şi Mary Willenbrink

După această carte poţi învăţa să desenezi pas cu pas. De asemenea, vei învăţa ce materiale să alegi pentru început, cum să ţii corect creionul şi cum să trasezi semne cât mai precise pe hârtie. 

Cartea te va ajuta să dobândeşti abilităţi şi precizie care îţi vor creşte gradul de încredere în tine şi te vor determina să perseverezi şi să studiezi şi alte noţiuni de bază cum ar fi formele, lumina sau perspectiva. Chiar dacă are doar 128  de pagini, este extrem de bine realizată, iar cele 24 de demonstraţii unice pe care le conţine acoperă o gamă diversificată de proiecte, de la cele simple la cele complexe. 

Drawing on the Right Side of the Brain de Betty Edwards

Betty Edwards a reuşit să conceapă cartea perfectă pentru orice începător în desen. Este bazată pe exerciţii practice care te vor ajuta să înţelegi şi să înveţi perspectivele, spaţiul negativ şi lumina. 

Drawing for the Absolute and Utter Beginner de Claire Watson Garcia

Orice novice în desen ar trebui să înceapă cu natura moartă. Obiectele nu se mişcă aşa cum o fac oamenii şi va fi mai uşor să le reprezinţi pe hârtie. Cartea îşi propune să îi ajute pe începători să deseneze cât mai precis scene din viaţă.

Începe prin construirea contururilor exterioare ale obiectelor şi continuă cu construirea formelor şi a volumului, adică parcurge etapele esenţiale în desen şi te ajută să trasezi linii cât mai corecte.

Autoarea este profesoară, iar stilul ei este foarte accesibil atât copiilor, cât şi adulţilor, motiv pentru care această carte este o alegere excelentă pentru oricine vrea să înveţe să deseneze natură moartă. 

Perspective Made Easy de Ernest R. Norling

Perspectiva este una dintre abilităţile artistice de bază pe care orice desenator trebuie să o înveţe pentru a putea crea senzaţia de profunzime şi desene 2D. Chiar dacă există zeci de cărţi care tratează acest subiect, niciuna nu o va face la fel de simplu ca cea de faţă. 

Datorită acestei cărţi, conceptul de perspectivă devine mai uşor de înţeles, vei învăţa despre linia orizontului, punctul de fugă şi câteva trucuri ingenioase pentru a desena o scenă cu clădiri şi diverse obiecte în perspectivă. Astfel, la finalul cărţii, vei avea o înţelegere mai bună asupra perspectivei şi a modului în care o poţi implementa în desenul tău. 

Light for Visual Artists de Richard Yot

O altă noţiune de bază în desen este tehnica de redare a luminii şi a umbrelor. Înţelegerea modului în care funcţionează lumina şi o poţi reda pe hârtie este esenţială şi va da valoare creaţiilor tale. De aceea, această carte este cel mai bun ghid pentru a înţelege fenomenul din punct de vedere fizic şi a dobândi cele mai bune tehnici pentru redarea luminii şi a umbrelor. 

Vilppu Drawing Manual de Glenn Vilppu

Cu toate că nu se vorbeşte foarte mult despre această carte, se poate spune că este un ghid excelent pentru a învăţa să desenezi figuri. Vilppu are un stil de predare unic şi redă aici zeci de ani de experienţă. Cartea acoperă numeroase subiecte, de la redarea formelor de bază la măsurarea şi reprezentarea cu precizie cât mai mare a obiectelor din jur. 

Vilppu lucrează cu animatori şi artişti conceptuali, motiv pentru care înţelege foarte bine ambele tehnici. De aceea, cele două concepte studiate în carte sunt desenul gestual şi construcţia formelor.

Lugoj Expres Cele mai bune cărți pentru cei care vor să învețe să deseneze învață să desenezi cele mai une cărți cărți de artă cartea

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.