Mănăstirea Dobrești, ctitorită de Patriarhul Daniel, își sărbătorește hramul
Mănăstirea Dobrești își serbează sâmbătă, 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, hramul principal.
Ceremonia religioasă va fi oficiată de ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Aşezământul monahal din Dobreşti, comuna Bara, a luat fiinţă la data de 9 iulie 2003, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi la iniţiativa şi stăruinţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei), originar din această localitate bănățeană.
Mănăstirea se află pe o culme de deal la marginea localităţii, în partea de sud-vest şi are o suprafaţă de 4,67 hectare. Piatra de temelie a bisericii care se construieşte a fost aşezată la 23 octombrie 2005. Până la 1 iulie 2008 s-au întreprins eforturi pentru finalizarea proiectului şi pentru obţinerea autorizaţiilor necesare începerii construcţiilor. În prezent se efectuează lucrări la biserica mănăstirii şi la noul corp de chilii pentru obşte şi pelerini. Din punct de vedere arhitectonic, sfântul locaş se înscrie în stilul bisericilor ortodoxe din Moldova, ctitorite de vrednicul domnitor Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Din încredinţarea Preafericitului Părinte Daniel, Mănăstirea Dobreşti îi are ca ocrotitori pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul şi Sfântul Voievod Ştefan cel Mare.