98 de ani de la intrarea Armatei Române în Lugoj

Marile momente ale istoriei românilor consemnate în anul 1918 – care au condus la realizarea visului secular al unirii într-un singur stat – nu pot fi separate de aportul acestui important segment al societăţii româneşti, care este armata.

Intrarea  trupelor române în teritoriul ce fusese secole de-a rândul subjugat unei puteri străine reprezintă un moment semnificativ, un simbol al înlăturării nedreptăţii pe care românii au suportat-o vreme îndelungată.

Marea unitate română care a avut cinstea de a poposi prima în Lugoj, la 22 iulie 1919, a fost Divizia 2 Infanterie din Craiova, sub comanda generalului de brigadă Ion Jitianu.

Primii soldați români au sosit la Lugoj cu trenul, marți, 22 iulie 1919, la ora 14, pe peronul gării fiind așteptați, cu pâine și sare, de oficialitățile și populația orașului. Urale nesfârşite au întrerupt deseori cuvântarea generalului Jitianu. Deşi ploaia nu încetase, oamenii, uzi până la piele, au ascultat cu  mare atenţie vorbele rostite de general, izbucnind în urale ori de câte ori se pronunţa numele Regelui şi al Reginei sau când se vorbea de armata română. A doua zi au sosit la Lugoj şi alte trupe din aceeaşi divizie, care au defilat,  în centrul oraşului, prin faţa generalului Ion Jitianu, apoi în ziua următoare au plecat toate efectivele pe frontul din Ungaria.

În semn de omagiu pentru ostașii români, în centrul Lugojului a fost ridicat  Monumentul Unirii (Soldatul cu puşca), iar pe Monumentul  Eroilor din Primul Război Mondial, situat din Cimitirul Ortodox, autoritățile au fost trecut şi anul 1919, în memoria eroilor căzuţi pe frontul din Ungaria.

La împlinirea a 98 de ani de la intrarea Armatei Române în Lugoj, sâmbătă, 22 iulie, Asociaţia Militarilor în Rezervă şi Retragere „Lt.erou Petru Laţcu” a organizat, la Restaurantul Cristal, un spectacol de reconstituire istorico-militară, susținut de un grup de eleve din Lugoj, Susani și Jupani, din Detașamentul de fete al asociației, în uniforme militare: Octavia Haţegan, Cristina Patricia şi Biatrice Dobândă (armata română), Rebeca Adam (armata austro-ungară), Daniela Henci (armata sârbă), Briana Ramira (armata colonială franceză) şi Crista Hasciar (aviaţia sovietică). Moderator a fost prof. Mihaela Haţegan (ca primar). La această manifestare, în semn de respect, reprezentanta armatei române l-a felicitat pe veteranul de război prof. Nicolae Streian, care i-a oferit elevei un buchet de flori. La manifestare au fost prezenţi şi câţiva olteni din Lugoj. Activitatea a fost sponsorizată de Mihai Anghel, consilier local PNL şi om de afaceri, al cărui străbunic a făcut parte din această mare unitate.

În cea de-a doua partea a manifestării a fost aniversat  Regimentul 24 Artilerie Antitanc din Lugoj, la 66 de ani. Această unitate de sprijin terestru, s-a înfiinţat în luna iulie 1951. La 1 septembrie 1994, regimentul a mai primit în compunere un divizion (18 tunuri), transformându-se astfel în brigadă (72 tunuri), cu aceeaşi numerotare.  În anul 2001, brigada a fost transformată într-un centru de instrucţie, care la rândul lui s-a desfiinţat în anul 2005.  Din toţi cei 9 foşti comandanţi unul a ajuns până  la gradul de general în activitate: general de brigadă Ioan Busuioc (general-maior în retragere), absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Artilerie din Timişoara, în anul 1939. La manifestare, unitatea a fost reprezentată de eleva Doriana Miculescu, din Susani, având gradul simbolic de locotenent de artilerie din anii 60.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.