Vrednic este! PS Călin Ioan Bot a fost înscăunat episcop eparhial greco-catolic de Lugoj

Cel de-al XI-lea episcop eparhial din istoria Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj a fost înscăunat, joi, 20 iulie 2023, în ziua marii Sărbători a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul.

Ceremonia înscăunării Preasfințitului Părinte Călin Ioan Bot ca episcop eparhial de Lugoj a debutat cu o procesiune, de la Palatul Lugoj până la Catedrala episcopală „Coborârea Sfântului Spirit”, sfântul locaș care adăpostește și moaștele Fericitului episcop martir Ioan Bălan (episcop de Lugoj între anii 1936-1959), beatificat împreună cu alți șase episcopi martiri greco-catolici de către Papa Francisc, în 2 iunie 2019, la Blaj.

Momentele importante ale ceremoniei au fost prezentate de către preotul Daniel Avram, din Curia Episcopiei de Cluj-Gherla, iar Sfânta Liturghie arhierească a fost celebrată de PS Claudiu Lucian Pop, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, delegatul la acest eveniment al Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, arhiepiscopul major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, răspunsurile liturgice fiind date de Corul „Angeli” al Catedralei Greco-Catolice din Cluj-Napoca, dirijat de prof. Angela David, și de Corul ”Reînvierea” al Catedralei Greco-Catolice din Lugoj, dirijat de Cora Iacobescu. 

La acest înălțător eveniment, au participat episcopii greco-catolici și romano-catolici din România, consilierul Nunţiaturii Apostolice în România, precum și alți episcopi din străinătate.

Printre sutele de preoți, persoane consacrate și credincioși, la eveniment s-au aflat și membrii familiei noului episcop al Eparhiei de Lugoj, precum și strănepotul Fericitului cardinal Iuliu Hossu (primul cardinal român din istorie). Nu au lipsit nici reprezentanții celorlalte culte din Lugoj.

De asemenea, au fost prezenți secretarul de stat Ciprian Olinici, de la Secretariatul de Stat pentru Culte, consilierul de stat Andrei – Ion Ungar, din cadrul Cancelariei Primului Ministru (care a transmis mesajul premierului României, Marcel Ciolacu), prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, primarul și viceprimarul municipiului Lugoj, Bogdan Blidariu, respectiv Adrian Serendan, alte oficialități locale și județene.

După oficierea Sfintei Liturghii arhierești, PS Claudiu Lucian Pop, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla a dat citire decretului de numire în funcția de episcop eparhial al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj a Preasfințitului Părinte Călin Ioan Bot, care a primit mantia, mitra și toiagul arhieresc, fiind condus spre tronul arhieresc pe care au stat și cei zece episcopi predecesori ai Eparhiei de Lugoj.

Mesajul din partea Preafericitului cardinal Lucian Mureșan, arhiepiscopul major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, și președintele Conferinței Episcopale din România, a fost citit de către PS Cristian Dumitru Crișan, episcopul auxiliar al Arhiepiscopiei de Alba Iulia și Făgăraș, iar Monseniorul Tuomo T. Vimpari, prim-consilierul Nunțiaturii Apostolice în România, a transmis mesajul arhiepiscopului Claudio Gugerotti, prefect al Dicasterului pentru Bisericile Orientale.

Au mai transmis mesaje secretarul de stat pentru culte, Ciprian Olinici, și primarul municipiului Lugoj, Bogdan Blidariu.

La finalul ceremoniei, PS Călin Ioan Bot, noul episcop eparhial de Lugoj, care a transmis un mesaj de mulțumire tuturor participanților.

Conform dreptului canonic, din momentul Înscăunării solemne, PS Călin Ioan Bot a preluat toate drepturile și obligațiile pastorale și administrative de episcop eparhial al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.