Ucrainenii din Lugoj au sărbătorit împlinirea a 30 de ani de la târnosirea Bisericii ,,Sf. Întocmai cu Apostolii, marele cneaz Volodymyr și Sf. Ierarh Petru Movilă”.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan Selejan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, s-a aflat din nou în mijlocul credincioșilor din Lugoj.

De această dată,Chiriarhul Banatului a participat la sărbătorirea a 30 de ani de la târnosirea Bisericii Ortodoxe Ucrainene ,,Sf. Întocmai cu Apostolii, marele cneaz Volodymyr și Sf. Ierarh Petru Movilă”.

Evenimentul a avut loc  duminică, 30 iulie, în ziua în care credincioșii ucraineni din Lugoj și împrejurimi l-au celebrat pe Sfântul Întocmai cu Apostolii, marele cneaz Volodymyr.

Sfânta Liturghie a fost oficiată, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de peste 20 de preoți ortodocși ucraineni și români, din care au făcut parte și părintele Timotei Anișorac, consilier eparhial al Sectorului patrimoniu și construcții bisericești, din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei, P.On. Petru Rosoca, protopopul ortodox ucrainean de Lugoj, P.On. Ilie Albiciuc, protopop ortodox ucrainean onorific de Lugoj (care a păstorit parohiile ortodoxe din Banat în perioada 1 noiembrie 1990 – 1 iulie 2021), P.On. Ionuț Furdean, protopopul ortodox român de Lugoj, părintele prof. Marius Florescu, de la Facultatea de Teologie din Timișoara, precum și părintele Ioan Virgil Brotnei, parohul Bisericii Ucrainene din Lugoj, răspunsurile liturgice fiind date de către corul Parohiei Ortodoxe Ucrainene din Lugoj, condus de prof. Vasile Gabriel Bilan.

La ceremonnia religioasă au participat numeroși credincioși din Lugoj și localitățile învecinate, precum și reprezentanți ai comunității ucrainienilor din România.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de ÎPS Ioan, care, la sfârșitul serviciului divin a înmânat, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, diploma cu medalie a Anului omagial 2023 pentru părintele dr. Nicolae Lauruc, vicar al Vicariatului ortodox Ucrainean din România, părintele vicar onorific Ioan Pițura, părintele protopop Petru Rosoca, părintele protopop onorific Ilie Albiciuc și părintele paroh Ioan Virgil Brotnei.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a primit din partea Parohiei Ortodoxe Ucrainene din Lugoj un set de engolpion cu cruce, iar părintele consilier Timotei Anișorac și protopopii Petru Rosoca și Ilie Albiciuc câte o cruce pectorală.

Au mai fost înmânate diplome de recunoștință pentru ctitorii și cei care au contribuit la ridicarea Bisericii Ortodoxxe Ucrainene din Lugoj.

Manifestarea s-a încheiat, conform tradiției, cu o procesiune în jurul bisericii, cu citirea pericopelor evanghelice, cu rostirea ecteniile specifice hramului, binecuvântarea prinoaselor și miruirea credincioșilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.