Poetul dialectal, acuarelistul și ofițerul de marină Victor Vlad Delamarina, omagiat în localitatea natală, la 152 de ani de la naștere

Localitatea Victor Vlad Delamarina a găzduit, la sfârșitul săptămânii trecute, un ceremonial militar-religios dedicat omagierii poetului dialectal, acuarelistului și ofițerului de marină Victor Vlad Delamarina.

Manifestarea a fost organizată de Statul Major al Forțelor Navale, în colaborare cu Batalionul 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina” din Lugoj și Primăria Comunei Victor Vlad Delamarina.

Ceremonia, desfășurată în fața casei în care s-a născut Victor Vlad Delamarina (1870-1896), a debutat cu acordarea onorului oficialităților de către un detașament de militari al Batalionului 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina” și intonarea imnului național al României.

Viața și activitatea poetului dialectal, acuarelistului și locotenentului de marină Victor Vlad Delamarina a fost evocată de către Ioan Cardaș, primarul comunei Victor Vlad Delamarina, colonelul de marină Corneliu Pavel, reprezentantul Statului Major al Forțelor Navale,  prof. dr. Mariana Păvăloiu, de la Academia Forțelor Navale, colonelul (r) Ion Teca și medicul Mihai Barbu, strănepotul de soră al celui omagiat.

Serviciul religios a fost oficiat de către preotul Cristian-Narcis Tiron, iar coroane de flori au fost depuse din partea Primăriei comunei Victor Vlad Delamarina, Statului Major al Forțelor Navale, Universității Europene Drăgan și Asociației pentru Cultură Bănățeană.

În cadrul ceremoniei, care s-a încheiat cu defilarea detașamentului de militari al Batalionului 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina”, colonelul de marină Corneliu Pavel i-a înmânat primarului comunei Victor Vlad Delamarina, singura din țară care poartă numele unui ofițer de marină, medalia aniversară „Forțele Navale Române – 160 de ani în Serviciul Patriei”.

Omagierea poetului dialectal, acuarelistului și ofițerului de marină Victor Vlad Delamarina a avut loc sub egida și în prezența participanților la cea de-a doua ediție a Conferinței internaționale de istorie ”Acta Historica Civitas Lugosiensis”, care s-a desfășurat, în perioada 28-30 octombrie, la Lugoj.

Victor Vlad Delamarina s-a născut la data de 31 august 1870, în Satu-Mic, azi localitatea Victor Vlad Delamarina, și s-a remarcat prin poeziile scrise în grai bănățean și prin picturile cu specific marin.

Din anul 1890, timp de doi ani, a urmat cursurile școlii militare superioare din București, iar în vara anului 1891 a participat la un marș cu Bricul „Mircea”, în Marea Neagră și Marea Egee. În luna iulie a anului 1892 a fost înaintat la gradul de sublocotenent de marină și a îndeplinit diferite funcții la Galați și la Sulina, pe nava „Bistrița”. De asemenea, în anul 1893, a participat la o misiune la bordul crucișătorului „Elisabeta”. În anul 1894, în ziarul timișorean „Dreptatea”, au apărut primele versuri și note din marșul cu bricul „Mircea”, semnate „Delamarina”. În aprilie 1895, a fost înaintat la gradul de locotenent de marină.

Bolnav de tuberculoză, și-a luat un concediu mai lung și a fost trimis de familie, pentru tratament, la sanatoriile de la Bad Wörishofen (Germania), Abbazia (Croația) și Merano (Italia). În aprilie 1896, simțindu-se tot mai slăbit, s-a întors din străinătate acasă. La 15 mai 1896, a încetat din viață la Petroasa Mare, în apropiere de Satu-Mic, la vârsta de 26 de ani, și a fost înmormântat la Lugoj.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.