Parcare de cinci milioane de euro pe șoseaua de centură a Lugojului, cu fonduri europene

Până în anul 2018, România va avea primele patru parcări sigure și securizate, grație firmei lugojene „Ausnit, Olariu și Asociații”, care a obținut o finanțare europeană pentru proiectul „Realizare și Conectare la Sistemul Inteligent de Transport de Parcări Sigure și Securizate în Romania, de-a lungul rețelei de drumuri TEN – T -2015-RO-TM-0137-M”.

Proiectul, finanțat prin Programul Connecting Europe Facility 2014-2020, direct de către Comisia Europeană, a fost lansat miercuri, 26 octombrie, la Lugoj.

După cum a anunțat Daniel Gabriel Olariu, managerul firmei „Ausnit, Olariu și Asociații”, proiectul își propune să dezvolte primele 4 parcări sigure și securizate din Romania, care vor fi integrate în rețeaua europeană de spații de staționare sigure și securizate pentru camioane și vehicule comerciale. Până la începutul anului 2018, în zona Lugojului, o parcare deja existentă și funcțională va fi modernizată, iar alte trei parcări sigure și securizate vor fi construite de la zero.

Proiectul include, de asemenea, implementarea și utilizarea operațională a sistemelor de transport inteligente (STI) pentru serviciile de informații referitoare la spații de parcare sigure și securizate. Astfel va fi optimizată utilizarea spațiilor de parcare, iar șoferii sau societățile de transport vor avea posibilitatea să ia mai ușor decizia asupra momentului și locului potrivit pentru staționare. Manualul de bune practici realizat în cadrul proiectului va fi transparent și accesibil operatorilor de parcări care vor putea prelua modelul de succes.

„Ne dorim să constituim un punct de plecare, un model pentru cei care sunt interesați de domeniul transporturilor rutiere. Avem prevăzute pe lângă construcția efectivă a celor patru parcări securizate și demararea unui amplu studiu care să ne ofere atât o perspectivă legală cât și una tehnică asupra modalităților de a dezvolta acest tip de investiții. Un alt obiectiv important al proiectului este crearea unui soft disponibil pentru transportatori, care să le ofere informații precise despre rețeaua de parcări securizate pe care le pot găsi pe rutele lor”, a spus Daniel Gabriel Olariu, managerul firmei „Ausnit, Olariu și Asociații”, care este și vicepreședintele ESPORG (Organizația Europeană a Parcărilor Securizate).

Conform normelor europene „LABEL”, pentru a fi considerată sigură și securizată, o parcare trebuie să îndeplinească o serie de standarde cum ar fi bariere la intrare și la ieșire, să fie monitorizată video, să fie iluminată, păzită și împrejmuită.

Valoarea totală a proiectului este de 5 milioane de euro, dintre care 4, 25 milioane de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene, iar 750.000 de euro este contribuția firmei „Ausnit, Olariu și Asociații”, companie care a depus cererea de finanțare și gestionează acum proiectul.

Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility – CEF) este implementat în baza Regulamentului (UE) nr.1316/2013 al Parlamentului și Consiliului și sprijină implementarea proiectelor de interes european care vizează dezvoltarea și construcția unor infrastructuri și servicii noi, precum și modernizarea infrastructurilor și serviciilor existente în sectoarele: transport, telecomunicații, energie.

CEF acordă prioritate conexiunilor lipsă din sectorul transporturilor vizând accelerarea investițiilor în domeniul rețelelor transeuropene, în special în finalizarea coridoarelor de transport la nivel european și urmărește să mobilizeze finanțarea provenind atât din sectorul public, cât și din cel privat.

2 comentarii la „Parcare de cinci milioane de euro pe șoseaua de centură a Lugojului, cu fonduri europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.