Împlinirea a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, marcată la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu”

Muzeul de Istorie si Etnografie Lugoj și Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” Lugoj au celebrat, împreună, împlinirea a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române., prin simpozionul „Banatul și Mica Unire”, organizat la sediul școlii lugojene.

Elevii, coordonați de d-na prof.  Șipos Ibolya, au  pregătit un colaj de imagini dar și o prezentare PowerPoint reliefând portretele principalilor oameni politici și de cultură, de numele cărora se leagă epoca reformelor domnitorului Al. I. Cuza: V. Alecsandri, N. Bălcescu, M. Kogălniceanu, C. Negruzzi etc..

Muzeograful Daciana Vuia, directorul muzeului lugojean, a susținut o alocuțiune legată de  contextul politic intern și extern al înfăptuirii Micii Uniri dar și de reformarea pe baze moderne a statului român.

În cadrul simpozionului, prof. Sipos Ibolya a ilustrat multiplele legături economice și culturale, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, existente între Banat și  Principatele Române. Pornind de la informațiile apărute  în presa epocii, au fost abordate și momente legate de drumul spre exil al  domnitorului Al. I. Cuza, respectiv de popasul făcut în Lugoj cu acest prilej.

Manifestarea, dedicată actului istoric de la 24 ianuarie 1859, face parte dintr-un proiect de parteneriat încheiat între Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” și Muzeul de Istorie si Etnografie Lugoj, prin care cele două instituții își propun să promoveze în rândul elevilor lugojeni, momente și valori din istoria locală, circumscrisă celei naționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.