Capitale Culturale Europene: Novi Sad – în 2022, Timișoara – în 2023

Cele trei Capitale Culturale Europene în 2022 – Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Lituania) și Novi Sad (Serbia) au predat ștafeta către orașele care vor reprezenta Capitalele Culturale Europene în 2023: Timișoara (România), Veszprem (Ungaria) și Elefsina (Grecia).

Ceremonia predării oficiale a avut loc, în 9 ianuarie, la Muzeul Acropole din Atena.

La Novi Sad, în capitala Voivodinei, ultimele evenimente culturale din program au fost organizate vineri, 13 ianuarie, când s-a sărbătorit și Anul Nou pe rit vechi.

La ultima zi de Capitală Culturală Europeană Novi Sad 2022 a participat și o delegație formată din 40 de jurnaliști din Timișoara și Lugoj, împreună cu Ovidiu Megan – directorul executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023 și consulul onorific al Spaniei la Timișoara, Jose Miguel Vinals Arino, membru în board-ul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023.

Cu acest prilej, a fost organizată și o conferință de presă, ocazie cu care Sara Vuletić – directorul pentru acțiuni culturale în cadrul Asociației Capitală Culturală Europeană Novi Sad 2022, împreună cu Djula Ribar – directorul de relații internaționale al Asociației Capitală Culturală Europeană Novi Sad 2022, au prezentat un scurt bilanț al manifestărilor organizate, timp de un an, în orașul de pe malul Dunării, evidențiind și faptul că Novi Sad, la fel ca Timișoara, s-a confruntat cu probleme de infrastructură, dar a reușit să restaureze clădirile istorice din centrul orașului și să transforme opt clădiri industriale, vechi și abandonate, în centre culturale. Totodată, a fost pusă în valoare și Cetatea Petrovaradinului, de pe malul Dunării, un monument arheologic care datează din anul 1692 și se întinde pe o suprafață imensă (numai coridoarele din interiorul ei au 16 kilometri), care acum găzduiește Muzeul Fortăreței, Academii de artă, Observatorul Astronomic, galerii de artă subterane, Planetariumul, mai multe hoteluri, restaurante și magazine cu suveniruri.

Pentru Novi Sad, anul în care a fost Capitală Europeană a Culturii a fost unul plin de evenimente culturale, cu sute de spectacole, concerte și expoziții, dar și cu peste 60 de milioane de euro investiți în infrastructura culturală, evenimente care au crescut numărul vizitatorilor din oraș cu mai bine de 40 de procente față de anul anterior.

Numai în ultima zi a anului când a deținut titlul de Capitală Europeană a Culturii, la Novi Sad au fost organizate 40 de evenimente culturale, toate cu casa închisă. Printre acestea s-a aflat și o inedită expoziție, organizată în muzeul din faimoasa Cetate Petrovaradin, în care au fost prezentate momente din viața fizicianului și matematicianului Mileva Marić, născută în Serbia, prima soție a lui Albert Einstein, care a avut o contribuţie uriaşă la descoperirile savantului.

La Timișoara, deschiderea oficială a anului Capitalei Europene a Culturii va avea loc în perioada 17-19 februarie, când vor fi organizate o serie de spectacole și evenimente în întreg orașul, în timp ce la Veszprem deschiderea oficială va avea loc în 21 ianuarie, iar în orașul Elefsina, în 4 februarie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.