Biserica „Învierea Domnului și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – 30 de ani de la sfințirea locului și punerea pietrei de temelie. La aniversare a participat și Mitropolitul Banatului

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, s-a aflat duminică, 5 noiembrie, din nou în mijlocul credincioșilor din Lugoj.

Chiriarhul Banatului a participat la aniversarea a 30 de ani de la sfințirea locului și punerea pietrei de temelie a Bisericii Ortodoxe cu hramul „Învierea Domnului” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți din care care au făcut parte protopopul Lugojului, Ionuț Furdean, preot slujitor la această biserică, protopopul onorar Ioan Cerbu și preotul paroh Nicolae Ciucure.

De la eveniment nu a lipsit preotul pensionar Mihai Sidei, ctitorul bisericii, care a vorbit despre construcția acestui monumental lăcaș de cult și a mulțumit binefăcătorilor și credincioșilor care au contribuit la ridicarea bisericii.

În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a vorbit despre „Pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr” și i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să lucreze pentru dobândirea vieții veșnice.

Construcţia Bisericii cu hramul „Învierea Domnului” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – care are o suprafaţă de 27 x 27 de metri şi o înălţime de 36,8 metri – a debutat în anul 1993, sub păstorirea preotului paroh Mihai Sidei și a preotului coslujitor Marinel Dincă, trecut la Domnul în anul 2006.

Încununarea eforturilor conjugate ale credincioșilor și autorităților locale și județene s-a desăvârșit prin târnosirea bisericii de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la data de 5 iulie 2009, alături de vrednicul de pomenire Mitropolitul Nicolae al Banatului și de ierarhii de atunci din cuprinsul mitropoliei.

Biserica, realizată după schiţele arhitectului Adrian Borcănescu, este în formă de cruce greacă, având o cupolă centrală şi patru turnuri-clopotniţe aşezate simetric, în jurul cupolei. Edificiul are demisol (în care se află un paraclis, sală de şedinţe, birouri, două camere de oaspeţi cu bucătărie şi baie, dar şi un… adăpost antiaerian) şi un balcon exterior, fiind înconjurat de o curte engleză.

Pictura bisericii a fost realizată, în mozaic de ceramică, de prof. dr. Nicolae Sava, mobilierul şi iconostasul (care are 10/11 metri) au fost executate, din lemn de stejar sculptat, de către meşterul maramureşean Viorel Mihiş, iar pictura iconostasului a fost făcută de către pictorii lugojeni Gheorghe şi Mariana Curelici. 

Biserica a fost ridicată din donaţiile credincioşilor, cu mici sponsorizări ale unor oameni de afaceri şi, în ultimii ani, cu câteva ajutoare de la administrația locală și cea județeană.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.