Aniversare! Se împlinesc 170 de ani de la întemeierea Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj va aniversa, în perioada 24-26 noiembrie 2023, împlinirea a 170 de ani de la întemeierea Eparhiei de Lugoj.

În programul aniversar sunt cuprinse: momente de rugăciune (Te Deum), vernisaj de pictură, un cuvânt al Episcopului de Lugoj la ceas aniversar, conferinţe, un concert omagial de muzică clasică, expoziţie foto documentară. Aniversarea se va încheia cu Sfânta Liturghie Arhierească festivă în catedrala episcopală „Coborârea Spiritului Sfânt”.

„Aniversarea reprezintă, pentru cler, persoanele consacrate şi credincioşii Eparhiei de Lugoj un moment de bilanţ şi aducere-aminte a istoriei Eparhiei, de cinstire a memoriei înaintaşilor, mai cu seamă a Episcopilor care s-au succedat în scaunul episcopal de-a lungul celor 170 de ani. Prin documentul „Apostolicum Ministerium”, semnat de Papa Pius al IX-lea la 26 noiembrie 1853, Eparhia de Lugoj a fost întemeiată ca sufragană Mitropoliei de Făgăraş şi Alba-Iulia cu sediul la Blaj. Eparhia se întindea pe teritoriul comitatelor Caraş, Severin, Timiş-Torontal, Hunedoara, Arad şi parţial Alba, păstorind și actualmente credincioșii din același teritoriu canonic. Celebrările aniversare din 24-26 noiembrie 2023 sunt un motiv de mare bucurie şi prilej de a aduce mulţumire lui Dumnezeu pentru parcursul celor 170 de ani de istorie pe care a străbătut-o Eparhia de Lugoj, înfruntând vitregia timpurilor şi aducând multor generaţii lumina credinţei în Dumnezeu”, transmite Biroul de presă al Eparhiei de Lugoj.

Manifestările aniversare vor debuta vineri, 24 noiembrie, de la ora 17:00, la Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică – Lugoj, cu vernisajul expoziţiei de pictură „Semnele suferinţei” – lucrări pr. Radu Vasile Roșu.

Sâmbătă, 25 noiembrie, la ora 10:00 va avea loc un Te Deum în Catedrala Greco-Catolică „Coborârea Spiritului Sfânt”, iar de la ora 11:00, la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu”, va avea loc Simpozion omagial la 170 de ani, în cadrul căruia vor lua cuvântul:

  • Preasfinţia Sa Ioan, Episcop Greco-Catolic de Lugoj – Cuvânt la ceas aniversar;
  • Dr. Luminiţa Wallner Bărbulescu – Considerații privitoare la înființarea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj;
  • Drd. Oliviu Gaidoş – Rolul Episcopiei greco-catolice de Lugoj în cultivarea conștiinței naționale a românilor bănățeni (1853-1918);
  • Prof. Dr. Constantin Tufan Stan – Societatea corală Lira;
  • Pr. Dr. Sergiu Soica – „Noi te-am ales Doamne” … în 1948;
  • Dr. Arhg. Răzvan Ioan Pinca – Mărturii inedite din clandestinitate;
  • Preasfinţia Sa Ioan, Episcop Greco-Catolic de Lugoj – Cuvânt de încheiere.

În cadrul evenimentului va avea loc și un minirecital susținut de „Incanto Quartetto” (Opera Română Timişoara);, un moment poetic susținut de actorul Constantin Goloșie, care va recita poezii scrise de Arhiepiscopul Ioan Ploscaru, precum și o recepție.

Pe parcursul simpozionului vor fi expuse în holul Teatrului Municipal  atât unele obiecte care au aparţinut Fericitului Episcop martir Ioan Bălan (curator pr. Olariu Cristian) cât şi fotografii din istoria eparhiei de Lugoj (din colecția personală Oliviu Gaidoș).

Duminică, 26 noiembrie, de la ora 10:30, în Catedrala Greco-Catolică „Coborârea Spiritului Sfânt” va fi oficiată Sfânta Liturghie Arhierească aniversară, urmată de un Parastas pentru ierarhii, clerul, persoanele consacrate şi credincioşii Eparhiei de Lugoj.

Unsprezece episcopi s-au succedat pe tronul episcopal al Eparhiei de Lugoj

Eparhia Greco-Catolică de Lugoj a fost întemeiată de către Papa Pius al IX-lea, prin bula „Apostolicum Ministerium”, la 26 noiembrie 1853, ca sufragană a Mitropoliei de Făgăraş şi Alba-Iulia cu sediul la Blaj. Eparhia se întindea pe teritoriul comitatelor Caraş, Severin, Timiş-Torontal, Hunedoara, Arad şi parţial Alba. În prezent se întinde pe acelaşi teritoriu, în judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi, parţial, Alba şi Mehedinţi.

Primul ierarh al noii eparhii a fost episcopul Alexandru Dobra (episcop de Lugoj în perioada 1853-1870), înscăunat de mitropolitul Alexandru Şterca Şuluţiu, la 28 octombrie 1855.

Al doilea episcop greco-catolic al Lugojului a fost Ion Olteanu (1870-1873). El a deschis un curs de teologie morală pentru candidaţii la preoţie şi a lăsat o casă pentru reşedinţa episcopală.

După plecarea episcopului Ion Olteanu la Oradea, păstorirea eparhiei a fost încredinţată episcopului Victor Mihali de Apşa (1874-1894), care a organizat opt sinoade eparhiale în care s-au stabilit statutele canonicilor, cele pentru organizarea oficiilor bisericeşti, cele pentru organizarea învăţământului primar şi cele pentru administrarea fondurilor şi fundaţiilor eparhiei. A vizitat aproape toate satele din eparhia sa şi a condus primul pelerinaj român la Roma, în anul 1893.

După alegerea episcopului Victor Mihali de Apșa ca mitropolit de Blaj, Eparhia din Lugoj a fost încredinţată episcopului Demetriu Radu (1897-1903). Acesta a continuat opera predecesorului său, susţinând financiar construirea multor biserici şi şcoli primare. În anul 1901 a restaurat Mănăstirea Prislop, devenită loc de pelerinaj pentru credincioşi.

În 1903, Demetriu Radu a fost mutat la Oradea, în locul lui fiind numit episcopul Vasile Hossu (1903-1912), care s-a distins prin râvna sa apostolică, predicând cu mult farmec adevărul divin şi făcând vizite în aproape toate satele eparhiei.

În anul 1912, episcopul Vasile Hossu a fost mutat la Cluj, în locul lui fiind numit singurul episcop originar din Banat, Valeriu Traian Frenţiu (1912-1922), născut la Reşiţa.

Din 1922, când episcopul Valeriu Traian Frenţiu a fost mutat la Oradea, ca episcop al Lugojului a fost numit Alexandru Nicolescu (1922-1936).

În anul 1936, episcopul Alexandru Nicolescu a fost chemat la Blaj, fiind ridicat la rangul de mitropolit, în locul său fiind numit episcopul Ioan Bălan (1936-1959). Până la arestarea şi întemniţarea sa din 1948, acesta a publicat traducerea Noului Testament, pregătind o nouă ediţie în limba română a întregii Sfinte Scripturi. A fost arestat la 28 octombrie 1948 şi s-au făcut presiuni asupra lui ca să treacă la cultul ordox, promiţându-i-se un înalt rang în ierarhia Bisericii Ortodoxe Române. A refuzat orice compromis, primind în schimb cununa de martir, în 4 august 1959, în Mănăstirea ortodoxă Ciorogârla, unde era deţinut.

Din anul 1959, Eparhia de Lugoj a fost păstorită în secret – date fiind condiţiile de interzicere a Bisericii Greco-Catolice – de Ioan Ploscaru (1959-1995), care a fost episcop al acestei eparhii până la data de 20 noiembrie 1995. Ioan Ploscaru a fost consacrat episcop în secret, în 30 noiembrie 1948, de către Nunţiul Apostolic Patrik O’Hara, fiind şi el întemniţat, din 1949 până în 1964. În aceste condiţii, conducerea eparhiei nu a putut fi exercitată vizibil. Nici după eliberarea din închisoare, în urma decretului de amnistie generală din 1964, nu s-a reuşit o păstorire fermă şi la lumină. Abia din decembrie 1989 s-a pornit la reorganizarea rapidă a întregii eparhii. După repunerea Bisericii Greco-Catolice în libertate, în timp ce la cârma eparhiei se afla episcopul Ioan Ploscaru, la 21 ianuarie 1990 a fost retrocedată Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj, prin bunăvoinţa ÎPS Nicolae Corneanu, mitropolitul ortodox al Banatului, apoi s-a retrocedat şi sediul Episcopiei, împreună cu clădirea fostei Şcoli Normale de fete, actualmente Centrul Pastoral Eparhial „Sfântul Vasile cel Mare”, de pe strada Episcop Dr. Ioan Bălan, nr. 4. Datorită volumului mare de activitate pastorală, precum şi a vârstei înaintate, în anul 1992, PS Ioan Ploscaru a cerut Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea un episcop coadjutor.

În 20 iulie 1994, Alexandru Mesian a fost numit de  Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea episcop coadjutor al Prea Sfinţitului Episcop Ioan Ploscaru, episcop de Lugoj, iar la 8 septembrie 1994, la Blaj, a fost consacrat episcop de către Mitropolitul Blajului, Lucian Mureşan, asistat de episcopul Ioan Ploscaru şi de episcopul George Guţiu. În luna octombrie 1994, Sfântul Părinte l-a numit membru al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştine din Roma. În anul 1995 a fost numit membru al Comisiei Mixte Internaţionale de Dialog Teologic între Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă. În luna octombrie 1995,  Alexandru Mesian a fost numit de către Papa Ioan Paul al II-lea episcop eparhial al Lugojului, fiind întronizat ca episcop diecezan la 5 mai 1996. Episcopul Alexandru Mesian a păstorit Eparhia Greco-Catolică de Lugoj timp de 29 de ani, până în dimineața zilei de 11 martie 2023, când s-a stins din viață, la vârsta de 86 de ani.

În prezent, Eparhia Greco-Catolică de Lugoj este păstorită de episcopul Ioan Călin Bot, care a fost hirotonit episcop în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, pe data de 21 iunie 2020.

Ioan Călin Bot a fost ales, în 16 ianuarie 2020, de Sinodul Episcopilor Greco-Catolici, ca episcop auxiliar de Lugoj, primind acceptul Sfântului Părinte Papa Francisc, în 22 ianuarie 2020. După trecerea la cele veșnice a episcopului Alexandru Mesian,  Ioan Călin Bot a fost numit de către Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică,  în funcția de administrator al Eparhiei de Lugoj (16 martie 2023), iar după ce s-a primit consimțământul Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, reunit la Blaj în sesiune ordinară de primăvară în perioada 7-8 iunie 2023, și după ce a fost informat Sfântul Scaun Apostolic al Romei, a fost transferat în funcția de episcop eparhial al Eparhiei de Lugoj. 

Preasfințitul Părinte Ioan Călin Bot a fost înscăunat ca episcop eparhial de Lugoj în 20 iulie 2023, în ziua marii Sărbători a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Catedrala episcopală „Coborârea Sfântului Spirit”, sfântul locaș care adăpostește și moaștele Fericitului episcop martir Ioan Bălan, beatificat împreună cu alți șase episcopi martiri greco-catolici de către Papa Francisc, în 2 iunie 2019, la Blaj.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.