Vestigii arheologice descoperite în așezarea dacică de la Crivina – Leopoldsberg, comuna Nădrag

Arheologii Muzeului Național al Banatului au revenit, după o pauză de un an, la poalele Munților Poiana Ruscă și au continuat cercetările în așezarea dacică de la Crivina-Leopoldsberg, comuna Nădrag.

Cu acest prilej, echipa de arheologi a scos la lumină resturile unei clădiri distruse de un puternic incendiu, petrecut cel mai probabil, la sfârșitul ultimului secol dinaintea erei noastre.

„Prinse între dărâmăturile antice, numeroase vase ceramice stau mărturie naturii domestice ale acestei clădiri. Multe dintre ele vor avea nevoie de mâna îndemânatică a restauratorilor pentru a putea fi readuse la forma lor inițială. Altele, mai norocoase, par ca și când ar putea fi folosite și astăzi. Pe lângă acestea, câteva fragmente de bijuterii din sticlă stau mărturie asupra bogăției de culori existente în portul zilnic dacilor de pe aceste meleaguri”, a anunțat arheologul dr. Andrei Georgescu, de la Muzeul Național al Banatului.

Specialiștii Muzeului Național al Banatului au beneficiat de ajutorul doctoranzilor de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei din Cluj și al masteranzilor de la Universitatea de Vest din Timișoara, precum și de ajutorul comunității locale din satul Jdioara, reprezentată îndeosebi de  Sebastian Weiss și Petru Eugen Bănățean Dunea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.