Festivalul Internațional „Lugoj Clasic”: Invitație „La șezătoare”, cu Liliana Laichici și taraful Ansamblului Profesionist „Banatul”

În municipiul de pe malurile Timișului se desfășoară, în perioada 2-29 octombrie 2022, o nouă manifestare festivalieră finanțată din bugetul local: cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional „Lugoj Clasic”.

Festivalul, inițiat și coordonat de mezzosoprana Aura Twarowska, a debbutat duminică, 2 octombrie, cu un spectacol de Statui Vivante, susținut, în Piața I.C. Drăgan, de Check Street Art.

În cadrul festivalului, miercuri, 5 octombrie, de la ora 18, la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Lugoj va avea loc un recital folcloric: „La șezătoare”, susținut de Liliana Laichici și taraful Ansamlului Profesionist „Banatul”, condus de Sebastian Roșca. Invitați speciali: Felicia Stoian și Marius Cîrnu.

Conceput exclusiv pentru festivalul lugojean,  recitalul este structurat în trei părți: melodii tradiționale din Banat, piese de patrimoniu din repertoriul Lilianei Laichici și cântece din mai multe zone folclorice ale României, interpretate de Liliana Laichici și de Marius Cîrnu (la saxofon și la instrumente tradiționale). Felicia Stoian derulează firul narativ al acestei călătorii muzicale și va recita poezii care vor întregi conceptul artistic, alături de un moment coregrafic, susținut de Mădălina Șoica și Roberto Sasu, tineri dansatori din Parța, laureați ai Festivalului – concurs Lada cu Zestre, coordonați de Denis Chira. Universul muzical reconstituit de Șezătoare are ca epicentru lumea satului.

Și, pentru că în 5 octombrie este Ziua învătătorului, repertoriul recitalului va celebra și dascălii. ”Mocerița” moroșană, ”Satule, vatră curată”, ”Dăscăliță, dăscăliță” (din repertoriul lui Tiberiu Ceia), ” Doina oilor”, ”Hora pompierului”, dar și a doua Rapsodie a lui George Enescu – sunt doar câteva dintre compozițiile care jalonează acest inedit eveniment, la care accesul publicului va fi liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.