Focar de pestă porcină africană și în satul Ierșnic, comuna Ohaba Lungă

Un focar de pestă porcină africană a apărut într-o gospodărie din satul Ierșnic, comuna Ohaba Lungă.

Reprezențanții Instituției Prefectului Timiș au anunțat că, în data  de 10.08.2021 au fost prelevate probe de sânge de la 2 capete suine dintr-o exploatație non-profesională din comuna Ohaba Lungă, sat Iersnic și trimise la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Timiș în vederea depistării genomului virusului Pestei Porcine Africane în vederea confirmării acestuia, iar în urma examinării acestor probe, LSVSA Timiș a emis buletinul de analiză nr.14278/11.08.2021 cu rezultat pozitiv  de Pestă Porcină Africană.

Astfel, joi, 12 august, prefectul Zoltan Nemeth a convocat ședința cu membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor, în cadrul căreia s-a adoptat Hotărârea nr. 24/12.08.2021 de aprobare a zonelor de protectie și supraveghere din jurul focarului de pestă porcină africană, a măsurilor de ucidere imediată a celor două capete porcine, sub control oficial şi neutralizare prin incinerare a materialelor de risc, precum și a aprobării Planului de măsuri  în cazul confirmării bolii la porcii domestici din exploatația non-profesională comuna Ohaba Lungă, localitatea Iersnic nr.132, județul Timiș.

Concret, în zona de protecție, definită pe o rază de trei kilometri în jurul focarului, se găsesc localitățile Ierșnic, Ohaba Lungă și Topla, iar în zona de supraveghere, una pe o rază de 10 km în jurul focarului, vor fi Dobrești, Lapusnic, Bara, Radmanești, Ohaba Română, Dubești, Bunea Mare, Pădurani, Povergina, Remetea-Luncă, Rachita, Mănăștiur, Leucușești, Jupani, Susani, Bethausen, Cutina și Cladova.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină.

În prezent există 4 focare active de pestă porcină africană în județul Timiș, din care 3 focare în gospodării private (exploatații non – profesionale) și un focar într-o exploatație profesională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.