Restricții încălcate, la o înmormântare țigănească. Primarul Claudiu Buciu cere demiterea șefilor forțelor de ordine din Lugoj

Lugojul se află în carantină, însă acest fapt nu a împiedicat zeci de persoane să încalce legea și să participe la o procesiune funerară, în urma unui deces în familia unui lider al romilor din municipiu, totul sub privirile îngăduitoare ale forțelor de ordine.

Lipsa de reacție a forțelor de ordine, care trebuie să vegheze la respectarea legii, l-a nemulțumit pe primarul Claudiu Buciu, care a anunțat că va cere o anchetă la cel mai înalt nivel pentru a lămuri cum a fost posibil ca toate forțele de ordine din oraș să se facă, inexplicabil, că nu văd și nu aud nimic.

„Toată recunoștința pentru cei decedați. Însă a tolera asemenea ceremonii în timp ce Lugojul este în carantină și, mai mult, a tolera asemenea ceremonii doar pentru unii, consider ca este profund nedrept pentru o societate care se vrea democratică. În afara faptului că acest demers este total ilegal, forțele de ordine publică locală s-au făcut cu bună știință că nu văd și nu aud nimic. Dacă aveți pretenția să fiți tratați cu respect, atunci aplicați legea stimați Polițiști, Polițiști locali ori Jandarmi! Voi cere o anchetă la cel mai înalt nivel pentru a lămuri cum a fost posibil ca toate forțele de ordine din oraș să se facă, inexplicabil, că nu văd și nu aud nimic”, a transmis Claudiu Buciu.

Primarul Lugojului acuză forțele de ordine din oraș că „privilegiază anumite categorii de persoane, aplicându-le amenzi când își doresc contravenienții”.

„În timp ce Lugojul e în carantină, iar lugojenilor nu le sunt permise depalsările decât în cazuri excepționale, forțele de ordine privilegiază anumite categorii de persoane, aplicându-le amenzi când își doresc contravenienții, iar nu când se constată încălcarea legii. Cu toate ca forțele de ordine au fost prezente la momentul când mașina mortuară a părăsit curtea și cand alaiul funerar s-a constituit, în loc sa oprească această manifestare si să aplice legea, forțele de ordine au permis participanților sa încalce legea în continuare, aplicând amenzi doar după ce înmormântarea s-a încheiat. Este mai mult decât evident ca legea se aplică cu dublă măsura. Lugojenii sunt sancționati pe loc dacă nu au declarație la ei sau dacă încalcă regulile stricte aplicabile în carantină. Pentru ca așa este corect. De ce însă în cazul de față nu s-a procedat la fel? Nu mă bazez pe bunul simț al celor responsabili, în sensul de a-și da demisia din funcțiile pe care le ocupă, ci pe faptul ca aceștia vor fi demiși cât mai rapid. Nu putem fi umiliți la nesfârșit de unii care nu se cred mai presus de lege ci, așa cum dovedesc imaginile, chiar sunt mai presus de lege. Așteptăm loialitate față de cetățean nu față de șefii din poliție sau jandarmerie care sunt prea puțin independenți încât să poată decide corect în astfel de momente. Lipsa de loialitate față de armă, față de cetățean și față de interesul public nu poate fi niciodată justificata prin simplul fapt ca așa au decis șefii forțelor de ordine din Lugoj”, a mai menționat primarul Claudiu Buciu.

Inspectoratul de Poliție Județean Timiș a anunțat că, pentru abaterile constatate la ceremonia funerară, polițiștii au aplicat… 20 de sancțiuni contravenționale.

”Polițiștii Municipiului Lugoj, aflându-se în executarea atribuțiilor de serviciu privind verificarea respectării măsurilor și interdicțiilor impuse în vederea limitării răspândirii virusului Covid-19, s-au deplasat pe strada Țesătorilor din localitate, unde se afla în desfășurare organizarea unei procesiuni funerare. În urma celor constatate s-a stabilit faptul că la eveniment au participat mai multe persoane care nu respectau normele de protecție sanitară, depășind limita legală de 20 de persoane. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 20 de sancţiuni contravenţionale în baza Legii 55/2020 privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, organizatorul evenimentului fiind sancționat cu suma de 2.000 de lei, iar participanții la eveniment cu sancțiuni în valoare totală de 14.000 de lei. În continuare se efectuează verificări în vederea identificării si tragerii la răspundere a tuturor persoanelor prezente la eveniment”, au anunțat reprezentanții IPJ Timis.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.