Ziua Națională a României, sărbătorită la Școala Gimnazială „Eftimie Murgu”

Elevii Școlii Gimnaziale ”Eftimie Murgu” din Lugoj au sărbătorit în avans, luni 28 noiembrie 2022, Ziua Națională a României.

Evenimentul a fost marcat printr-un frumos program artistic desfășurat în cadrul activității educaționale „1 DECEMBRIE, Ziua Națională a României, Ziua tuturor românilor’’.

Cuvântul de început a aparținut directorului școlii, prof. Andreea Borca, după care elevii au intonat, în cor, Imnului Național. Îmbrăcați în costume populare, copiii din clasele V-VIII au recitat atât poezii patriotice cât și în grai bănățean, au cântat și au jucat o suită de dansuri populare bănățene, fiind acompaniați la saxofon de prof. Flavius Șeroni și de elevul Robert Jucșor, la orgă. Au recitat versuri și au cântat elevii: Giorgiana Benzar, Antonia Luchian, Gabriela Ciobanu, Alesia Stănescu, Ana Orlescu, Victoria Duma, Maria Boca, Mara Brîndușoni, Crina Ticu, Maria Morariu, Nadira Luca, Darius Repede, Cristian Popescu, Medeea Batkay, Glafir Voicu și Alessia Crasciu.

Tot în cadrul evenimentului, în holul școlii au fost expuse mai multe obiecte și costume tradiționale românești, dăruite de elevii școlii, precum și ilustrate istorice pregătite de profesor Mihai Voichescu, ilustrate ce au evocat etapele premergătoare Unirii de la 1918 care au dus la formarea României Mari.

Pe lângă poezie, muzică, joc și voie bună, pe standurile pregătite de elevi și-au făcut loc și nelipsitele produse tradiționale românești, majoritatea fiind pregătite chiar de către copii, cu sprijinul părinților. Sarmalele, cozonacii, pâinea, varza călită cu cârnați, gogoșii și murăturile de casă au făcut deliciul celor prezenți, surpriza evenimentului fiind însă tradiționala fasole cu ciolan, la ceaun, pregătită și oferită cu sprijinul unor părinți inimoși.

Activitatea s-a încheiat cu o horă românească în care s-au prins atât elevii de gimnaziu, cât și colegii lor mai mici, dar și dascălii lor. Întreaga activitate educaționala a fost coordonată de către diriginții claselor gimnaziale, îndrumați de către prof. Corina Marinescu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.