Ziua Mondială a Sănătății, celebrată la Lugoj prin simpozionul „Depresia: respect, răspundere și grijă”

 

Ziua Mondială a Sănătății a fost  celebrată vineri, 7 aprilie 2017, la Cinematograful „Bela Lugosi”, pentru prima dată la Lugoj, prin simpozionul „Depresia: respect, răspundere și grijă”, organizat de Compartimentul de Primiri-Urgențe și Compartimentul de Îngrijiri Paleative din cadrul Spitalului Municipal “Dr. Teodor Andrei” Lugoj, cu sprijinul Primariei Municipiului Lugoj, Ordinului Cavalerilor Templieri – Milites Templi Comanderia Lugoj și Lions Club Ana Lugojana, abordând util, fără prejudecăți, mintea omenească în confruntarea cu provocările ei de suferință, cele mai cumplite, dar și speranța, curajul de a recunoaște depresia și de a o trata.

Ziua Mondială a Sănătății este aniversată pe 7 aprilie, începând din 1950, prin inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), instituție specializată a Națiunilor Unite, creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva. În fiecare an, Organizația Mondială a Sănătății  alege o temă care acoperă un domeniu prioritar al sănătății publice și este de interes global, tema anului 2017 fiind „Depresia: sa vorbim de spre ea”.

Manifestarea a fost moderată de dr. Anda Maria Neagoe, medicul-șef al Compartimentului de Primiri-Urgențe, și de dr. Mircea Șerpe, medicul-șef al Compartimentului de Îngrijiri Paleative, de la Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” Lugoj.

În deschidere a luat cuvântul viceprimarul Cristian Galescu, după care au susținut comunicări:

  • dr. Teodora Popescu Bârlan, cunoscut psihiatru lugojean,  – despre Anatomia depresiei, care a primit și o diplomă de excelență din partea organizatorilor pentru contribuția adusă la ridicarea calității actului medical românesc și lugojean, cât și pentru atitudinea față de latura spirituală a ființei umane;
  • as. soc. Angelica Uscat – Rolul asistentului social in relația cu persoana aflată in depresie;
  • dr. Răzvan Oncu – Formele clinice ale depresiei;
  • psih. Mihaela Petrescu – Depresia, prizonier în povestea vieții tale;
  •  dr. Andreea Șerpe – Depresia la copii;
  •  prof. Marcel Drăgan – Tentațiile internetului;
  •  dr. Mircea Serpe – Depresia, o himeră a pacientului cu cancer;
  • prof. Simona Avram – Literatură, educație, depresie;
  • dr. Anda Maria Neagoe – Spectrul depresiei și Considerații despre somn, depresie și terapii alternative.

„Depresia sub diferite nume și înfățișări este și a fost întotdeauna omniprezentă din motive biochimice și sociale. Întalnirea de astăzi se străduiește să capteze amploarea temporală și geografică a depresiei, celebrând Ziua Mondială a Sănătății în comunitatea lugojeană, pentru comunitatea lugojeană „, a precizat dr. Anda Maria Neagoe.

Depresia este o tulburare afectivă caracterizată printr-o modificare profundă a stării psihice, a dispoziției în sensul tristeții, a suferinței și încetinirii psiho-motorii.

Aproximativ o treime din populația planetei suferă de o tulburare depresivă minoră la un moment dat pe parcursul vieții. Rata depresiei majore este atât de mare, încât OMS o consideră cea mai îngrijorătoare boală din lume în prezent.

Depresia apare la 20% din femei și la 10% din bărbați. Un lucru deloc de neglijat este că, copiii depresivilor au un risc crescut de a se îmbolnăvi de diferite boli psihice, în special de a dezvolta depresie la rândul lor.

Depresia are un impact semnificativ asupra mortalității (15% din depresivi se sinucid). Toate aceste cifre îngrijorătoare au făcut ca depresia să devină în acest moment una dintre cele mai studiate afecțiuni psihice.

Finalul evenimentul a fost marcat printr-un moment artistic susținut de șase tineri artiști ai grupului Fusion of Arts (FOA).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.