Ziua internaţională a rromilor a fost sărbătorită la Lugoj. Primarul Francisc Boldea li s-a adresat participanților… în limba rromani

În fiecare an, în 8 aprilie, se sărbătoreşte „Ziua Internaţională a Rromilor”.

Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, în 1971, la primul Congres Mondial al Rromilor. Tot atunci a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor, având jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite, şi jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roată, simbolizând, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieţilor, iar pe de altă parte nomadismul, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.

La Congresul Mondial al Rromilor de la Geneva, din 1978, s-a decis ca un cântec reprezentativ pentru etnie – „Gelem, Gelem”, interpretat de cântăreaţa şi actriţa Olivera Vuco, în cunoscutul film iugoslav „Am întâlnit şi ţigani fericiţi”, peliculă ce datează din 1967, să devină imnul internaţional al romilor.

În anul 2006, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 66, privind consacrarea zilei de 8 aprilie, ca „Sărbătoarea etniei rromilor din România”.

Prima atestare documentară a rromilor de pe teritoriul României datează din anul 1385. Limba rromani este de origine indiană şi foarte apropiată ca dialect de limba hindi. Două treimi din vocabularul şi gramatica sa de bază sunt indiene. Restul îl constituie vocabularul împrumutat, în cea mai mare parte din limba persană, greacă şi apoi din limbile europene de contact. Din 1990, limba romani dispune de un scris comun, care permite cea mai bună difuzare a literaturii rome. Există ţări în Europa, printre care și România, unde limba romani este predată în şcoli.

Anul acesta, la Lugoj, „Ziua internaţională a rromilor” a fost sărbătorită  vineri, 7 aprilie, printr-un marş al elevilor de etnie rromă din Măguri, desfăşurat pe traseul Casa de Cultură a Sindicatelor – Podul de Fier – Piața I.C. Drăgan – Primăria Lugoj – Podul de Beton, de unde tinerii rromi au aruncat coroniţe şi flori pe apa râului Timiş, în memoria rromilor ucişi de către nazişti în cel de-al Doilea Război Mondial. În fața primărie, unde au susținut un scurt moment artistic, participanții au fost întâmpinați de oficialitățile locale, în frunte cu primarul Francisc Boldea, care li s-a adresat… în limba rromani.

Manifestarea a fost organizată de către Direcția de Asistență Socială Comunitară Lugoj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.