Ziua Internațională a Romilor, marcată la Lugoj

La Lugoj a fost sărbătorită și în acest an Ziua Internațională a Romilor – 8 aprilie.

Manifestarea a avut loc în fața Primăriei Lugoj și a fost organizată de către Direcția de Asistență Socială Comunitară, prin Centrul de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți, din satul aparținător Măguri, împreună cu expertul local pentru problemele romilor.

În cadrul manifestării, un mic grup de tineri de etnie romă, îmbrăcați în costume tradiționale, au susținut un scurt moment artistic, fiind întâmpinați de oficialitățile locale, în frunte cu primarul Francisc Boldea, care li s-a adresat și în limba rromani.

Organizatorii au anunțat că scopul acestei zile este de a atrage atenția societății asupra problemelor cu care se confruntă romii, pentru îmbunătățirea situației educaționale și deopotrivă pentru revendicarea drepturilor civile ale romilor, care reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa.

Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, în 1971, la primul Congres Mondial al Rromilor. Tot atunci a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor, având jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite, şi jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roată, simbolizând, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieţilor, iar pe de altă parte nomadismul, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.

La Congresul Mondial al Rromilor de la Geneva, din 1978, s-a decis ca un cântec reprezentativ pentru etnie – „Gelem, Gelem”, interpretat de cântăreaţa şi actriţa Olivera Vuco, în cunoscutul film iugoslav „Am întâlnit şi ţigani fericiţi”, peliculă ce datează din 1967, să devină imnul internaţional al romilor.

În anul 2006, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 66, privind consacrarea zilei de 8 aprilie, ca „Sărbătoarea etniei rromilor din România”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.