Ziua Iei, sărbătorită prin ateliere creative pentru copii și o expoziție de pictură

Ziua Universală a Iei va fi sărbatorită vineri, 21 iunie, la Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică din Lugoj prin ateliere creative pentru copiii și o expoziție de pictură.

De la ora 17:00, în curtea muzeului lugojean vor avea loc ateliere creative dedicate copiilor, organizate în colaborare cu Asociația de Intervenție și Regenerare Comunitară, în cadrul cărora vor fi prezentate tehnici de imprimare cu plante pe textile și cromatografie, având ca modele motivele ornamentale florale de pe spăcelele (iile) tradiționale din Banat.

Astfel, sub coordonarea prof. Ileana Teslevici, copiii vor avea ocazia să exploreze aceste metode artistice, dar și să interacționeze cu o mașină de brodat modernă, realizând broderii personalizate. Atelierele fac parte din proiectul ArtDen finanţat prin Fondul Științescu Timișoara.

Programul Ştiinţescu Timişoara este implementat de Fundația Comunitară Timișoara, finanţat la nivel local de Hamilton Central Europe şi de Fundația Bosch România, la nivel naţional de Romanian-American Foundation şi este susţinut de Federația Fundațiile Comunitare din România – FFCR.

Manifestarea este dedicată suscitării interesului copiilor vis-a-vis de tehnicile meșteșugurilor tradiționale, intenția organizatorilor fiind de a promova spiritualitatea tradițională bănățeană, prin portul iei, al spăcelului, așa cum era el numit în limbaj dialectal bănățean.

Totodată, vizitatorii sunt invitați să admire, în expoziția permanentă de etnografie, impresionanta colecție de ii din patrimoniul muzeului lugojean  – piese valoroase prin unicitate, decor, vechime și stare de conservare foarte bună.

De asemenea, de la ora 18:00, în foaierul Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, va avea loc vernisajul expoziției de pictură “Bazar”, cu lucrări semnate de Dorina Zah, expoziție inspirată de misterul exotic marocan. Lucrările pot fi admirate, în perioada 21 iunie – 31 octombrie 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.