Zilele Patrimoniului Local din Povergina

Asociația My Banat, în calitate de partener în cadrul proiectului Oglinda de lemn II, și Asociația Biserici Înlemnite, vă invită la Povergina! Să ne regăsim în jurul Bisericii de lemn reîntregită! Timp de două zile ne vom întâlni cu localnicii, vom sta la masă împreună și vom depăna poveștile locului împreună cu Fiii satului.

Povestea satului Povergina începe în 1761. Oamenii cunosc localitatea mai ales datorită Bisericii ortodoxe de lemn din sat, lăcaș care datează din 1783. Distrusă de un incendiu în martie 2015, Biserica din Povergina are hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” este monument istoric național și este, în prezent, reabilitată în cadrul proiectului Oglinda de lemn II realizat de Asociația Biserici Înlemnite.

Dincolo de patrimoniul valoros pe care îl reprezintă Biserica de lemn, Povergina are în viața de zi cu zi a oamenilor un alt patrimoniu, nevăzut și nescris, pe care Asociația My Banat ca partener în proiectul Oglinda de lemn II îl scoate la lumină cu scopul de a crea din acest proiect nu finalul unui demers, ci începutul unui proces de revitalizare a localității, un proces care să readucă la viață tradiții întrerupte (Ruga satului ), să invite copiii localnicilor să se întoarcă acasă și pe prietenii acestora să îi însoțească, iar pe turiști, să descopere locurile ascunse de dealurile domoale ale Lugojului și să testeze gustul inedit al bucătăriei locale.

Ca un prim exercițiu al acestui demers, Asociația Biserici Înlemnite și Asociația My Banat în colaborare cu localnicii din Povergina, vor organiza vineri și sâmbătă, 25 – 26 august 2023, Zilele Patrimoniului Local din Povergina.

„Vor fi două zile în care îi invităm pe timișoreni, și nu numai, să viziteze Povergina, să redescopere liniile vii ale lemnului care găzduiește biserica, să străbată străzile înverzite ale locului, să guste produse locale într-un eveniment de cultură gastronomică locală realizat împreună cu localnicii și să asculte cântecele zonei în interpretarea copiilor din sat. Ne dorim ca evenimentul să fie reeditat în anii ce urmează la data de 20 iulie, data la care Povergina sărbătorea Ruga satului, eveniment care nu s-a mai ținut de peste zece ani. Ne dorim ca nu doar Biserica de lemn  sau Casa învățătorului să fie atracție pentru turiști, ci mai ales tradițiile și obiceiurile oamenilor, mâncarea, muzica și munca lor să reprezinte un motiv în plus de a descoperi Țara Făgetului”, transmit organizatorii.

 

PROGRAM:

 

Vineri, 25 august, orele 11,00 – 17,00:

Locație: Biserica de lemn

 • 11,00 – Întâlnire la Biserica de lemn și vizită ghidată. Prezentare proiect – arh. Vladimir Obradovici
 • 11,30 – 13,30 – Brunch în Banat la Povergina
 • Ateliere de meșteșuguri locale. Transformarea lemnului.
 • Vernisaj expoziția de fotografie outdoor Portul popular și evenimente în Povergina.
 • Întâlnire cu Fiii Satului Povergina
 • Prezentarea localității Povergina – istorie, cultură, oamenii, tradiții, obiceiuri – ghid prof. Dumitru Tomoni
 • Concert de muzică folk
 • Concert grupul de copii și dansuri locale
 • Piață de produse locale
 • 13,30-15,00 – Vizită prin sat – Casa învățătorului, Biserica Ortodoxă, Căminul cultural
 • 15,00 – Întoarcere la Biserica de lemn

Sâmbătă, orele 11,00 – 15,00

Locație: Biserica de lemn

 • 11,00 – Întâlnire la Biserica de lemn și vizită ghidată. Prezentare proiect –  arh.Vladimir Obradovici
 • 11,30 – 13,30 – Brunch în Banat la Povergina
 • Ateliere de meșteșuguri locale. Transformarea lemnului.
 • Prezentare expoziția de fotografie outdoor Portul popular la evenimente în Povergina.
 • Prezentarea localității Povergina – istorie, cultură, oamenii, tradiții, obiceiuri – ghid prof. Dumitru Tomoni
 • Piață de produse locale
 • 13,30 – 15,00 – Vizită prin sat – Casa învățătorului, Biserica Ortodoxă, Căminul cultural

În caz de ploaie, activitățile se vor desfășura la Căminul Cultural Povergina

Organizatorul proiectului Oglinda de lemn II este Asociația Biserici Înlemnite. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timişoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Parteneri sunt Riksantikvaren, Facultatea de Arhitectura Timisoara Asociația Ceva de Spus, Fundația Speranța, Asociația Oil Right, Asociația de-a arhitectura, Asociatia Arhaic, Asociația My Banat Ordinul Arhitecților din România, Institutul Național al Patrimoniului, Asociația de la 4, TVR Timisoara.

Proiectul cultural Oglinda de Lemn II își propune să contribuie la conștientizarea, în rândul publicului larg, a valorii dar şi a pericolului dispariției patrimoniului de lemn, și, mai mult decât atât, a impactului pe care dispariția sa îl are asupra comunităților locale, asupra memoriei colective și identității culturale a acestora. Prin activitățile numeroase și diverse pe care le propun organizatorii, invităm participanții să reflecteze asupra unor soluții concrete de salvare a patrimoniului de lemn și a posibilităților de valorificare a acestuia, alături de specialiști din domeniu și reprezentanți ai autorităților decidente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.