Vasile Stoica, maratonistul în scaun cu rotile din Cartea Recordurilor, își va dormi somnul de veci în cimitirul-pantheon al Lugojului
Vasile Stoica, unul dintre cei mai cunoscuți sportivi cu dizabilități din România, care a străbătut lumea într-un scaun cu rotile și ale cărui performanțe au ajuns în Cartea Recordurilor, va fi înmormântat la Lugoj, municipiu al cărui cetățean de onoare este din 1999.
Vasile Stoica s-a stins din viață miercuri, 24 iulie, în urma unui infarct, la vârsta de 49 de ani.
Decesul sportivului, care și-a dedicat viața competițiilor dedicate persoanelor cu dizabilități și unor cauze nobile, reprezintă, după cum a menționat și Dorina Vărgatu, președinta Clubului Sportiv al Handicapaților Fizic „Maraton’93” Lugoj, „o mare pierdere pentru sportul paralimpic din România”.
Trupul neînsuflețit al temerarului sportiv a fost depus la capela cimitirului – pantheon de pe strada Făgetului, din Lugoj, unde vineri, 26 iulie, la ora 18, va avea loc și înmormântarea.
Pe rețelele de socializare, sute de lugojeni au transmis mesaje de condoleanțe.
„Ai fost lângă noi, ne-ai motivat, ne-ai mobilizat, ne-ai arătat că se poate. Îți mulțumim și, așa cum plecai spre Nordul pământului acum câțiva ani, tot în aplauzele noastre pleci și azi. Dumnezeu să-ți odihnească sufletul, Vasile Stoica!”, au transmis cei de la comunitatea Lugojul Pedalează.
Și Primăria Lugoj a transmis un comunicat, semnat de primarul Francisc Boldea:
„În cursul zilei de miercuri, 24 iulie 2019, a încetat din viață Vasile Stoica, Cetățean de Onoare al Municipiului Lugoj. Răpus prematur de un infarct miocardic, Vasile Stoica a fost unul dintre cei mai cunoscuți lugojeni pe mapamond. Deși s-a născut cu o maladie congenitală incurabilă și a fost condamnat să-și petreacă viața în scaunul cu rotile, Vasile Stoica a fost o fire dinamică și s-a luptat din răsputeri să-și depășească limitele prin sport. Între anii 1993 și 2008 a întreprins mai multe expediții temerare în fotoliul rulant de-a lungul întregii lumi. În 1995 străbate 10 ţări europene, cu ţinta finală Atlanta, unde se desfăşurau Jocurile Paralimpice, dar este nevoit să renunţe din lipsă de sponsori după ce străbătuse 8.000 de km. Turul lumii a fost reluat în 1998, când pe parcursul unui an a traversat România, Ungaria, Austria, Germania, Franţa, Canada, SUA (coasta estică şi 500 km pe coasta vestică), Australia (coasta estică de la Melbourne la Cairns), Egipt, Turcia, Bulgaria, însumând un total de 26.000 km.
În octombrie 2001, la College of the Canyon din California, a depăşit recordul mondial de 124 km, care reprezentau cea mai mare distanţă parcursă într-o zi pe o pistă de stadion, realizând 132 km în 19 ore şi 16 minute. Prin aceasta victorie şi-a înscris numele în „Cartea Recordurilor”.
Preşedinte al Clubului Sportiv „MARATON ’93”, înfiinţat la Lugoj, Vasile Stoica a continuat să-şi îmbogăţească palmaresul. În primăvara lui 2003 a parcurs un nou traseu-record, de la Los Angeles la Chicago, pe renumita Route 66, străbătând 3.800 km în 66 de zile.
În 2006, Vasile Stoica a întreprins cu succes o nouă expediţie de peste 5.000 km, dincolo de graniţele handicapului, în căutarea limitelor umane. Destinaţia finală a fost Cabo Finisterre – sau Capătul Pământului – cel mai vestic punct al Spaniei.
Ca semn de recunoaştere a meritelor din activitatea sportivă, a activităţilor desfăşurate privind sensibilizarea opiniei publice faţă de problemele persoanelor cu dizabilităţi, precum şi pentru promovarea imaginii Lugojului şi României în lume, Consiliul Local al Municipiului Lugoj i-a acordat lui Vasile Stoica în anul 1999 titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Lugoj.
Spiritul sportiv l-a animat pe Vasile Stoica până aproape de ultimele zile ale vieții sale. În pofida problemelor din viața personală care l-au condus la depresie el a participat sfârșitul săptămânii trecute, la Cupa “Ana Lugojana”, unde a avut bune rezultate: un loc unu la aruncarea greutății, un loc doi la tenis de masă, un loc doi la alergare 100 de metri și un loc trei la suliță.
Vasile Stoica rămâne veșnic în inimile lugojenilor drept cel mai temerar ambasador al orașului în lume și ca un simbol al luptei persoanelor cu dizabilități de a-și depăși limitele si de a avea dreptul la o viață normală.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!”
Citește și: