Vacanță activă, în proiecte europene, pentru elevii Colegiului „C. Brediceanu”

Proiectul european Erasmus+ „School 21, Digitally and Socially Yours”, implementat de Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu” Lugoj în parteneriat cu alte patru licee europene, îşi urmează cursul.

După o primă reuniune transnaţională a profesorilor, găzduită de Türr István Gimnázium és Kollégium din Papa, Ungaria, în decembrie 2017, a venit rândul primei activităţi de predare – învăţare – formare, desfăşurată la Hebel Gymnazium din Schwetzingen, Germania, la care au participat 37 de profesori şi elevi din şcolile partenere.

Delegaţia colegiului lugojean a fost compusă din elevele Jessica Polk, Amanda Repede, Anda Subţire şi Trandafir Raluca, însoţite de profesoarele  Violeta Popovici şi Adriana Mariş.

Programul a cuprins atât asistenţe la lecţiile de limbă engleză, germană sau matematică din şcoala gazdă, activităţi specifice proiectului, dar şi activităţi de voluntariat desfăşurate în beneficiul unor categorii defavorizate de cetăţeni care locuiesc în zonă: colectare de produse şi fonduri pentru banca de alimente Appel+Ei, activităţi de socializare cu copiii familiilor refugiate, o vizită alături de aceştia la acvariul din Speyer, o vizită la o locuinţă pentru tinerii fără adăpost din Mannheim, întâlniri cu persoane refugiate care şi-au depăşit condiţia şi s-au integrat în societate. Elevii au prezentat partenerilor situaţia refugiaţilor din ţările lor şi s-au documentat cu privire la bancile de alimente, risipa de alimente şi situaţia tinerilor fără adăpost din diferite ţări europene. Astfel, aspectul social al proiectului a fost foarte bine reprezentat.

Latura digitală a acestuia se manifestă cu preponderenţă între întâlnirile transnaţionale, în spaţiul virtual al proiectului, pe platforma eTwinning, https://twinspace.etwinning.net/44282/home, unde elevii au participat, în colaborare, la diferite activităţi: prezentarea şcolii, oraşului şi ţării, a modurilor în care se manifestă în acţiuni de voluntariat, lecţii virtuale şi comparaţii între sistemele de învăţământ europene. Membrii echipei de proiect din colegiul Brediceanu sunt responsabili de editarea revistei bilunare a proiectului, la care contribuie, cu articole, fotografii şi impresii, toţi partenerii.

Impresiile elevelor participante:

Amanda Repede: „Săptămâna petrecută în Schwetzingen -Germania, în cadrul proiectului Erasmus+ “School 21”, a fost una de neuitat. Am întâlnit adolescenţi şi profesori plini de voinţă şi deschişi noilor idei. Împreună am abordat teme de actualitate, precum situaţia refugiaţilor în ţările europene şi cea a oamenilor defavorizaţi. Am lucrat excepţional împreună, într-un mediu internaţional, şi am legat prietenii pe care ni le dorim de lungă durată”.

Anda Subțire: „Schwetzingen, deşi un oraş mic, impresionează prin diversitatea populaţiei, dorinţa oamenilor de a fi organizaţi şi de a se implica în comunitate. Personal am avut multe de învăţat din acest proiect şi sunt recunoscatoare tuturor celor care l-au pus pe picioare. Astept cu nerabdare să îmi revăd noii prieteni, atunci când vor veni în România la toamna”.

Activităţile desfăşurate cu prilejul acestei întâlniri au fost ilustrate şi în presa locală din Schwetzingen. Proiectul „School 21, Digitally and Socially Yours” este finanţat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+,  acţiunea-cheie 2: Cooperare pentru inovare şi schimb de bune practici, domeniul Parteneriate strategice pentru educaţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.