USR Lugoj vrea internet gratuit în spațiile publice din municipiu

Municipiul Lugoj ar putea beneficia de internet gratuit în spațiile publice. Totul este posibil printr-un program european.

Preșdintele USR Lugoj, Liviu Brîndușoni, a anunțat, recent, că a depus la Primăria Lugoj o adresă prin care solicită municipalității să acceseze noul program european „WiFi4EU”. Primăria trebuie să se înregistreze în portalul on-line WiFi4EU, în scopul obținerii unei finanțări europene (bonuri în valoare de 15.000 de euro) pentru a achiziționa și instala echipamente Wi-Fi care să asigure acces gratuit la internet în spații publice, precum parcurile, piețele și clădirile publice, biblioteci, muzee, centre sociale și de sănătate.

„Acest sprijin financiar se acordă printr-o procedură foarte simplă și care nu presupune niciun cost și niciun fel de proiect tehnic. Nu trebuie decât se te înscrii ca unitate administrativ teritorială pe un site-ul wifi4eu.eu. Este o procedură nebirocratică, nu este nevoie de un dosar tehnic sau proiect pe fonduri europene, pur şi simplu te înscrii pe site”, a spus Liviu Brîndușoni, propunând și câteva spații publice din municipiu care ar putea beneficia de internet gratuit: Primăriei Lugoj, biblioteca, Parcul Copiilor, Piaţa Iosif Constantin Drăgan, Stadionul Tineretului, Sala de Sport Lavinia Miloşovici, Parcul şi zona de agrement din zona Ştrand, Muzeul de Istorie, Galeria Pro Arte, Parcul Gării, centrul social din cartierul Mondial Bocşei, Spitalul Municipal, Parcul Poştei, parcul din cartierul Micro V şi Sala de Sport I.K. Ghermănescu.

Uniunea Europeana vrea să promoveze accesul gratuit la Wi-Fi pentru toți cetățenii și vizitatorii în spațiile publice, cum ar fi parcuri, piațete, instituții publice, librării, centre de sănătate și muzee din toata Europa. Până în 2020, 120 milioane de euro din bugetul UE vor fi alocate pentru finanțarea echipamentelor necesare furnizării de servicii Wi-Fi publice gratuite, în aproximativ 8.000 de localități din toate statele membre, precum și din Norvegia și Islanda.

De pe 20 martie a început înregistratea pe site-ul wifi4eu.eu, prin care localitățile pot beneficia gratuit de internet fără fir. Primele cereri de finanțare vor putea fi depuse, începand cu mijlocul lunii mai a acestui an, iar localitățile înregistrate vor putea solicita bonuri valorice dintr-un prim lot de 1.000 de bonuri WIFI4EU, ce vor fi distribuite pe baza principiului „primul sosit, primul servit”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.