Urna cu cenușa marelui balerin Gelu Barbu va fi înhumată, cu onoruri militare, în Cimitirul Ortodox din Lugoj

Urna cu cenușa marelui balerin și coregraf român Gelu Barbu, care a încetat din viaţă în 17 februarie 2016, la vârsta de 83 de ani, în orașul spaniol Las Palmas de Gran Canaria, a ajuns la Lugoj, orașul său natal, fiind adusă de nepotul acestuia, Andrei Barbu.

După cum a anunțat primarul Francisc Boldea, urna cu cenușa balerinului Gelu Barbu, cetățean de onoare al Lugojului, va fi înhumată, cu onoruri militare, în Cimitirul Ortodox de pe strada Făgetului, un adevărat Pantheon al culturii bănățene. Ceremonia funebră va avea loc joi, 22 septembrie, începând cu ora 13.

A doua zi, vineri, 23 septembrie, de la ora 12, municipalitatea lugojeană va organiza, în memoria balerinului Gelu Barbu, la Cinematograful Bela Lugosi, un simpozion și o proiecție de film despre viața și activitatea marelui coregraf român.

Gelu Barbu s-a născut la 14 aprilie 1932, la Lugoj, fiind nepotul lui Hazi Barbu şi fiul compozitorului Filaret Barbu. A început Liceul „Coriolan Brediceanu” la Lugoj şi, ulterior, şi-a definitivat studiile liceale la Liceul „Sfântul Sava” din Bucureşti. Primii paşi în pregătirea viitoarei cariere de balerin i-a făcut la Lugoj, iar la Bucureşti a studiat baletul clasic, dansul modern şi dansul ritmic.

În anul 1949 a fost angajat de Oleg Danovski în corpul de balet al operei din Bucureşti, iar în anul 1951 a primit o bursă de stat pentru studii de specialitate la celebra școală de balet din Sankt Petersburg (Leningrad, pe atunci), unde a fost coleg, printre alții, cu doi monștri sacri ai acestei arte, Rudolf Nureev și Mihail Barîșnikov. A fost apoi prim-balerin la teatrele de operă din București, Oslo, Nürnberg şi München.

În anul 1961 a plecat din România în exil, iar în anul 1966 s-a stabilit în Insulele Canare. În Las Palmas de Gran Canaria, Gelu Barbu și-a pus în valoare talentul de coregraf și, totodată, a fondat prima școală de balet clasic din acest arhipelag, în care a format generații întregi de artiști. Instituția, care a dobândit un remarcabil prestigiu, este condusă în prezent de doi dintre discipolii săi, Miguel Montanez și Wendy Artiles.

Gelu Barbu a fost primit personal şi premiat de preşedintele Indiei, J. Nehru, de Regele Olaf al V-lea al Norvegiei, de Regele Juan Carlos şi Regina Sofia a Spaniei, care l-au onorat cu Titlul de Fiu Adoptiv (Cetățean de Onoare) al Las Palmasului, precum şi de preşedintele României, Ion Iliescu, cel care i-a acordat, în 2002, Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru merite culturale excepţionale.

În anul 2000, autoritățile din orașul natal i-au acordat titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Lugoj, oraș în care a mai revenit de câteva ori în anii următori, în special pentru a participa la tradițională sărbătoare „Ruga lugojeană”.

Cu doi ani în urmă, marele balerin a suferit o tromboză cerebrală, iar după aceea, starea sănătății lui s-a deteriorat grav.

Gelu Barbu a încetat din viaţă la începutul acestui an, la vârsta de 83 de ani, în orașul spaniol Las Palmas de Gran Canaria, unde s-a stabilit în urmă cu cinci decenii.

 

(sursa: ziuadevest.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.