Un nou concert în Peștera Românești! Concertează: Orchestra Operei Naționale Române din Timișoara

Fundația Academică Culturală Timișoara (FACT), împreună cu Asociația Speotimiș, Centrul Județean de Cultură și Artă Timiș, Consiliul Județean Timiș și Primăria Tomești, organizează duminică, 27 octombrie, începând cu ora 13, un nou concert simfonic în Peștera Românești, din nordul munților Poiana Ruscă.

În acest an, concertul – aflat la cea de-a 35-a ediție – va fi susținut de Orchestra Operei Naționale Române din Timișoara, împreună cu soliștii: Gabriela Varvari (mezzosoprană), Dan Patacă (bariton) și Ovidiu Rusu (concert maestru).

Timp de o oră, sub bagheta dirijorului Peter Oschanitzky, vor fi interpretate compoziții de: W.A. Mozart, J. Strauss, E. Kalman, J. Massenet, R. Stolz ș.a.

Anul acesta se împlinesc 35 de ani de la primul concert simfonic din Peștera Românești, un eveniment cultural și turistic unic în lume ca și concepție. Primul concert simfonic în Peștera Românești a avut loc în anul 1984, la inițiativa medicului Constantin Lupu, pasionat meloman și speolog, și a fost organizat, an de an, datorită perseverenței clubului Speotimiș. Începând din anul 1999, Fundația Academică Culturală Timișoara (FACT) a preluat organizarea, concepția și finanțarea acestui eveniment emblematic pentru județul Timiș, dar și pentru România.

În decursul anilor, la Româneşti au concertat artişti renumiţi ca Ştefan Ruha, Alexandra Guţu, Barrie Web (Anglia), Sergiu Cârstea, Kathrin Ewans (SUA), dirijori ca Marius Tănăsescu, Tateo Nakajima (Japonia), Jean Francois Antonioli (Elveţia) sau Gheorghe Chiculiţă, formaţii precum Orchestra Regală din Copenhaga (Danemarca), Cvintetul de alămuri “West Brass Quintet”, “La Chiesa” (Franţa), corul “Sabin Drăgoi”, corul de bărbaţi „Rafael” din Zrenianin (Serbia) sau Orchestra de suflători a Universităţii din Szeged (Ungaria), Cargo, Bega Blues Band, Survolaj sau Zdob și Zdub.

Intrarea la eveniment este liberă. Urcarea către peșteră durează aproximativ o oră și începe de la stația de autobuz din Românești.

La Peștera Românești se poate ajunge cu trenul până la Făget şi Margina sau cu maşina pe ruta Lugoj – Făget – Coşava – Tomeşti – Româneşti.

Lugoj Expres Un nou concert în Peștera Românești! Concertează: Orchestra Operei Naționale Române din Timișoara Tomești speoconcert Românești Primăria Tomești Peștera Românești orchestra simfonică Orchestra Operei Naționale Române Timișoara Fundația Academică Culturală Timișoara conert concert Peștera Românești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.