Un cercetător din Slovenia susține că a aflat secretul vikingilor

Potrivit unui articol publicat de curând în „Journal of Ethnopharmacology“, Karsten Fatur, tânăr doctorand la Universitatea din Ljubljana (Slovenia) pasionat de secretele antropologiei, folclor, etnofarmacologie și nu numai, a emis o ipoteză inedită în privință curajului extrem ce i-a făcut pe războinicii vikingi să câștige multe bătălii de-a lungul istoriei, se arată pe adevărul.ro.

Secretul acestora ar fi constat în consumul unei plante înainte de lupte. Este vorba despre Hyoscyamus Niger, popular denumită măselariță, plantă din familia Solanaceae, ale cărei flori sunt de culoare verde-galben. Cu perioadă de înflorire în mijlocul verii (iunie-august), măselarița se numără printre plantele toxice, însă, consumată în cantități reduse, poate avea proprietăți anestezice, antispasmodice, sedative și antinevralgice, fiind cunoscută totodată și pentru determinarea unor stări de agitație, furie și combativitate, mai precizează cei de la Adevărul. Tot consumul de măselariță poate determina și efectele secundare resimțite de vikingi după lupte, dilatarea pupilelor și vederea încețoșată.

Locuitori ai Europei de Nord între secolele al VIII-lea și al XI-lea, vikingii sunt cunoscuți în istorie pentru incursiunile sălbatice efectuate de-a lungul coastelor europene. Dacă primul raid menționat este cel din anul 793, când vikingii au ras de pe suprafața pământului mănăstirea Lindisfarne din nord-estul Angliei, masacrând călugării de acolo, sfârșitul dominației acestor barbari nordici este stabilit de istorici în anul 1066, deși încă de prin anul 911 aceștia începuseră să devină coloniști, negustori și exploratori.

Civilizația vikingilor continuă să fascineze și în prezent milioane de oameni din întreaga lume. Edificatoare în acest sens este popularitatea uriașa a fenomenalului serial Vikings, realizat de Michael Hirst pentru History Channel. Filmat în ținuturile sălbatice din Irlanda, serialul a debutat pe micile ecrane în primăvara anului 2013, mai exact pe 3 martie, continuând până în prezent, când este în desfășurare acțiunea din cel de-al 6-lea sezon, ultimul, dacă e să ne luăm după cea mai mare parte a informațiilor apărute în presă. Totuși, fiind vorba de un serial cu un asemenea potențial, cel mai probabil nimic nu este ,,bătut în cuie’’ în ceea ce privește un eventual sezon 7.

În altă ordine de idei, războinicii vikingi au fost de-a lungul ultimelor decenii una dintre cele mai frecvente surse de inspirație pentru creatorii de jocuri video. Vikings – Wolves of Midgard (2017, action role-playing game), For Honor (2017, fighting game), Viking – Battle for Asgard (2008, action role-playing game) sunt doar trei dintre cele mai populare jocuri video recent lansate. Cel puțin la fel de populare sunt și sloturile cu vikingi create de furnizori de top precum Yggdrasil sau NetEnt în ultimii ani. Beneficiind de o grafică video excelentă și efecte sonore impresionante,Vikings go Wild (1 august 2015), Vikings go Berzerk (21 noiembrie 2016), Vikings go to Hell (20 mai 2018) sau Vikings (22 noiembrie 2018) se număra printre preferatele amatorilor de astfel jocuri. Toate patru pot fi jucate în România, pe bani reali sau virtuali, pe site-ul www.vladcazino.ro, primul cazino cu specific românesc. Pe lângă oferta de jocuri excelentă, cazinoul Vlad ofera Rotiri Gratuite, bonusuri și promoții atractive, astfel că nu e de mirare de ce un operator lansat pe piață abia în primăvara lui 2018 a reușit deja să urce în topul preferințelor amatorilor de jocuri de noroc din țara noastră.

 

 

(P)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.