Tratament pentru oraș: Lugojul a mai avut un primar medic între 1933-1938

Este 2024, an de alegeri! Iar faptul că Dr. Erwin Floroni își lasă poziția de chirurg și intră în „arena” administrației publice, pe funcția de primar, pare ceva ieșit din comun pentru peisajul lugojean actual. Ne referim la faptul că el nu este candidatul tipic, „politician de carieră”, cu o caracatiță de partid în spate. Ba din contră, este un medic bun, cu o carieră de aproape 20 de ani la Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” Lugoj, cu domiciliul în Lugoj și care, implicit, se confruntă direct cu problemele noastre de zi cu zi. El este candidatul Alianței Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei. De 3 ani el este și președinte USR – Uniunea Salvați România, partid care prin valorile lui dorește să ofere o alternativă la politica românescă din ultimii 34 de ani.

Iar pentru că am ales să ducem o campanie lipsită de insulte și în care punem accentul pe om, vom argumenta de ce un medic de carieră se potrivește ca o mănușă pe postul de primar.

În istoria administrației lugojene a mai fost un caz în care primarul Lugojului a fost un medic. Este vorba despre Alexandru Bireescu, medicul generalist care a fost la cârma Primăriei Lugoj între anii 1933-1938 – pe atunci, mandatele de primar erau de 2 ani.

Alexandru Bireescu, doctor de profesie, a avut domiciliul pe strada Făgetului și a fost un medic de excepție prin empatia de care a dat dovadă. În calitate de medic generalist el oferea servicii medicale tuturor, fără a lua în seamă clasa socială – a fost „supranumit și medicul săracilor pentru consultațiile și medicamentele oferite gratuit acestei categorii sociale”. A dus această bunătate și în funcția sa de primar al orașului. El a oferit soluții practice la problemele Lugojul, iar de unele investiții ne bucurăm și astăzi, după aproape 90 de ani. Am extras aici câteva dintre ele:

  • Consolidarea unei părți însemnate din malurile Timișului;
  • Pietruirea unui număr mare de străzi;
  • Repararea fântânilor arteziene și forarea unora noi;
  • Modernizarea Hotelului Dacia (aflat în proprietatea primăriei), a Teatrului Municipal, a Fabricii de Gheață (din incinta abatorului), a Uzinei electrice precum și alte lucrări care țin de aspectul și bunul mers al urbei;
  • A inițiat primul Regulament de Urbanism (reguli stricte de construcție pentru toți);
  • Planul pentru construcția Podului de beton;
  • Monumente: Bustul tenorului Traian Grozăvescu, bustul lui Coriolan Brediceanu;
  • Lugojul a devenit Municipiu de Județ în timpul mandatului său.

Realizările sale demonstrează că unde există voință de a face și empatie pentru oameni, se poate, indiferent de partid, buget sau perioadă istorică.

Un om cu o profesie bine cimentată, indiferent care ar fi ea, poate aduce un mare plus comunității prin experiența sa: un inginer poate fi competent în a rezolva probleme tehnice și de infrastructură; un profesor poate comunica mai bine cu cetățenii și poate investi diferit în educație; un avocat poate înțelege mai bine cadrele legale atunci când dezvoltă proiecte sau face achiziții; un antreprenor poate atrage investitori și crea oportunități pentru locuri noi de muncă; în sfârșit, un medic are empatie – adică se poate pune în pielea celuilalt, îi simte durerea de zi cu zi și intervine. Totuși, ne întrebăm, un „politician de carieră” ce experiență aduce în primărie?

 

USR Lugoj

 

sursă: Wallner Bărbulescu, L. (5-11 mai 2016). Alexandru Bireescu, primarul Lugojului ucis de tortura Securității. Cetățeanul, An II, nr. 49, p.10.

(P)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.