Tradiții de primăvară, la Muzeul din Lugoj: Mărțișorul

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj sărbătorește și în acest an debutul primăverii prin două evenimente.

Astfel, vineri, 25 februarie, la ora 11.00, are loc o expoziție de mărțișoare și felicitări, realizată de preșcolarii Grădiniței P.P Nr. 1 Lugoj și de elevii Școlii Gimnaziale ”Filaret Barbu”. Profesorii coordonatori ai acestor adevărate ateliere de creație pentru copii, desfășurate sub genericul tradițiilor românești de primăvară, sunt Narghita Iorga și Steluța Pleșca de la Grădiniță PP Nr. 1 Lugoj (structură a grădiniței P.P Nr. 2), respectiv, Adina Crișan, de la Școala Gimnazială ”Filaret Barbu”.

Sub îndrumarea cadrelor didactice care le-au încurajat creativitatea și imaginația, elevii au realizat, cu iscusință, mărţişoare cu prilejul  începutului de primăvară. Această manifestare este parte a unui amplu proiect de parteneriat intitulat „Istorie și tradiție”, încheiat între cele trei instituții, în ideea promovării valorilor istorice și culturale locale.

Cu semnificații ancestrale și putere magică, povestea mărțișorului va fi depănată de muzeograful Daciana Vuia, luni, 28 februarie, de la ora 13.00, la muzeul lugojean, împreună cu elevii Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu“, coordonați de profesoara Șipoș Ibolya. Această activitate este realizată în cadrul parteneriatului educațional dintre cele două instituții. Folosind ca sursă de inspirație mitologia românească, elevii au creat mărțișoare din materiale neconvenționale, reciclabile. Străvechea poveste a mărțișorului supraviețuiește, așadar, epocilor istorice, fiind însă profund amprentată de designul  contemporaneității  ce-i atribuie o diversitate de forme.

„Expoziţiile de mărţişoare, dar și întâlnirile colocviale au menirea de a  recontextualiza tradițiile de mărțișor ce au cunoscut noi valențe, mai ales în spațiul urban. Pentru că fără mărțișoare nu vine nici primăvara, invităm publicul lugojean să admire creaţiile originale ale copiilor, în perioada 25 februarie – 15 martie 2022, în cadrul expozițiilor muzeului nostru”, a precizat Daciana Vuia, directorul muzeului lugojean.

Pe pagina de facebook a Muzeului Lugoj au fost postate imagini ale copiilor de la Grădinița P.P Nr. 1 Lugoj și  Școala Gimnazială ”Filaret Barbu”, din cadrul acestor workshop-uri.

 

Lugoj Expres Tradiții de primăvară, la Muzeul din Lugoj: Mărțișorul tradiții Școala Gimnazială „Filaret Barbu” primăvară muzeul Lugoj Muzeul de Istorie mărțișorul Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” Grădiniță PP Nr. 1 Lugoj Etnografie și Artă Plastică Lugoj epoziție de mărțișoare Daciana Vuia

 

(Foto: Muzeul Lugoj)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.