Tradiție păstrată de 168 de ani: Ruga Lugojeană

În ziua celei mai importante sărbători închinate Fecioarei Maria, la Lugoj a fost organizată tradiționala „Rugă Lugojeană”.

Anul acesta, la marea sărbătoare a Lugojului, alături de numeroși cetățeni și oficialitățile orașului, au participat și delegații din orașele Nisporeni (Republica Moldova) și Szekszard (Ungaria), înfrățite cu municipiul de pe malurile Timișului.

Deschiderea „Rugii Lugojene” a avut loc, după Vecernie, prin sosirea alaiului rugii și tradiționala intrare a fetei în joc. Anul acesta, onoarea de a deschide ruga, pe binecunoscuta melodie „Ana Lugojana”, a revenit tinerei perechi Denisa Coțolan – Radu Rotaru, care a primit binecuvântarea părintelui protopop onorar Ioan Cerbu, parohul Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”, după care, în horă s-au prins și dansatorii Ansamblului „Lugojana”.

Manifestarea a continuat cu un spectacol folcloric, susținut de Maria Borțun, Remus Grosu, Carmen Popovici-Dumbravă, Dumitru Stoicănescu și grupul instrumental condus de Cristian Bălteanu.

„Ruga Lugojeană” are o istorie de 168 de ani, fiind organizată prima oară în anul 1854, în curtea „Bisericii cu două turnuri” din centrul Lugojului, prin implicarea primarului de la acea vreme, Constantin Udria, epitropul bisericii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.