Toaca răsună și în acest an, la Lugoj

Cea de-a VII-a ediţie a manifestării „Toaca la Lugoj”, va avea loc joi, 13 aprilie, începând cu ora 12.

Manifestarea, iniţiată de către maestrul coregraful Puiu Munteanu, conducătorul Ansamblului Folcloric „Lugojana”, se va desfăşura în preajma Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”, unde vor fi montate mai multe toace.

Bătaia în toacă se face în mod ritmic şi cu multe întorsături muzicale, după măiestria celui ce o bate. Toaca va fi bătută continuu, timp de circa o oră, prin rotaţie, de către un număr de 50 de copii ai Ansamblului „Lugojana”, dar sunt invitaţi şi membrii comunităţii locale, care îşi manifestă dorinţa de a aduce noi alte ritmuri de toacă, pe care le-au dobândit din copilărie.

Toaca este o rugăciune adusă lui Dumnezeu, care marchează trecerea de la timpul cotidian la timpul liturgic. Bătută la diverse ore, toaca punctează timpul de peste zi, chemând la rugăciune şi slujbă. Baterea în toacă, înainte de începutul slujbei, cheamă pe toţi creştinii în Biserică. Cântecul toacei face legătura între pământ şi cer, între uman şi divin, între ceea ce se cunoaşte şi ceea ce nu se cunoaşte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.